ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Κωδικός Μαθήματος:

7041

Semester:

Ζ' Εξάμηνο

Κατηγορία:

Υποχρεωτικά ( ΜΕ )

Ώρες:

3

Μονάδες ECTS:

3



Καθηγητές Μαθήματος

ΤΣΑΚΑΛΗ ΕΥΣΤΑΘΙΑ

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα πρέπει:

  • Να γνωρίσουν την ενοποιημένη προσέγγιση για την παραγωγή υγιεινών και ασφαλών τροφίμων στην παγκόσμια τροφική αλυσίδα.
  • Να είναι εξοικειωμένοι με τα εργαλεία διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων όπως εφαρμόζονται παγκοσμίως, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάλυση κινδύνου.
  • Να γνωρίζουν τις καλές πρακτικές εφαρμογής κανόνων υγιεινής σε όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων και να κατανοούν την εφαρμογή τους και τα μέσα ελέγχου της τήρησής τους.
  • Να είναι εξοικειωμένοι με τους πρόσθετους ειδικούς κανόνες υγιεινής που πρέπει να εφαρμόζονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων.

 

Γενικές Ικανότητες

  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Προαγωγή της κριτικής, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
  • Αυτόνομη Εργασία
  • Ομαδική Εργασία
  • Σχεδιασμός και διαχείριση έργων
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
  • Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

  1. Εισαγωγή στις Ορθές Πρακτικές Υγιεινής
  2. Διεθνής Κώδικας Πρακτικής (FAO CODEX ALIMENTARIUS): Γενικές αρχές υγιεινής τροφίμων στην τροφική αλυσίδα
    -Πρωτογενής Παραγωγή
    -Εγκαταστάσεις: σχεδιασμός και διάταξη
    -Έλεγχος Λειτουργίας
    -Εγκαταστάσεις: συντήρηση και υγιεινή
    -Εγκαταστάσεις: Υγιεινή του προσωπικού
    -Μεταφορά
    -Πληροφορίες προϊόντος και Ενημέρωση των Καταναλωτών
  3. Εργαλεία Διαχείρισης Κινδύνων Τροφίμων και Ασφάλειας Τροφίμων / HACCP
  4. Κανόνες σχεδιασμού και κατασκευής μονάδων παραγωγής τροφίμων
  5. Χειρισμός προϊόντων & αποθήκευση τροφίμων
  6. Καθαρισμός & Απολύμανση
  7. Μυοκτονία – Απεντόμωση
  8. Ατομική Υγεία & Υγιεινή Προσωπικού
    -Ειδικοί κανόνες υγιεινής ανά κατηγορία τροφίμων

 

ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. Καλογρίδου-Βασιλειάδου (1999): Κανόνες ορθής υγιεινής πρακτικής για τις επιχειρήσεις τροφίμων, University Studio Press
  2. Codex Alimentarius FAO-WHO