ΤΣΙΑΚΑ ΘΑΛΕΙΑ

qode interactive strata
Επίκουροι Καθηγητές

Επίκουρη Καθηγήτρια

Ηλεκτρονική Αλληλογραφία

tsiakath@uniwa.gr

Τηλέφωνο

210 538 5553

Διεύθυνση Γραφείου

Κ11-006

Ώρες Γραφείου

Πέμπτη 11-14, Παρασκευή 11-14

Η Τσιάκα Θάλεια είναι Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Επίσης, έχει υπάρξει Μεταδιδακτορική συνεργάτις του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του ΠΑΔΑ (2019-2023) και του Ινστιτούτου Χημικής Βιολογίας (ΙΧΒ) του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) (2019-2023).

Είναι Διδάκτωρ Χημείας (2019) στον τομέα Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας και πτυχιούχος της Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ (2008), ενώ απέκτησε τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών (2012) με ειδίκευση «Χημική Ανάλυση-Έλεγχος Ποιότητας» στο ΕΚΠΑ.

Οι κύριοι άξονες του επιστημονικού της έργου περιλαμβάνουν τα εξής επιστημονικά πεδία/δραστηριότητες:

(α) Επιστήμες τροφίμων και βιοανάλυσης, εστιάζοντας στην ανάπτυξη και επικύρωση μεθοδολογιών υγρής-χρωματογραφίας-φασματομετρίας μάζας (LC-MS) με εφαρμογή σε μη στοχευμένες (untargeted) και στοχευμένες (targeted) αναλύσεις σε (α) τρόφιμα/παραπροϊόντα τροφίμων με σκοπό την αξιολόγηση του φυτοχημικού τους προφίλ και των παραγόντων που το επηρεάζουν και (β) σε βιολογικά υγρά με σκοπό της μελέτη της επίδρασης διατροφικών παραγόντων στην υγεία.

(β) Βελτιστοποίηση μη συμβατικών τεχνικών εκχύλισης με υψηλές ενέργειες (υπέρηχοι-UAE, μικροκύματα-ΜΑΕ) για την ανάκτηση φυτικών εκχυλισμάτων και τον προσδιορισμό διαφόρων κατηγοριών βιοδραστικών ενώσεων με χρήση μοντέλων πειραματικού σχεδιασμού (DOE).

Από το 2020 έως το 2021 έχει εργαστεί ως ακαδημαϊκή υπότροφος στη διδασκαλία των εργαστηρίων ‘Χημική Σύσταση και Ποιότητα Τροφίμων’, ‘Ενόργανη Ανάλυση Τροφίμων’ και ‘Βιοχημεία’, ενώ την περίοδο 2022-2023 έχει διδάξει ως διδακτικό προσωπικό ΕΣΠΑ τα προπτυχιακά μαθήματα ‘Διαχείριση και Αξιοποίηση Παραπροϊόντων Βιομηχανιών Τροφίμων’ και ‘Μεθοδολογία Έρευνας-Ορολογία’. Παράλληλα, από το 2022 διδάσκει στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Καινοτομία, Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμων – Food Innovation, Quality and Safety» του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής Επιστημών Τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ). Από το 2013 έως και σήμερα, έχει συμμετάσχει σε 8 εθνικά χρηματοδοτούμενα προγράμματα. Το 2008, εκτέλεσε την πρακτική της άσκηση ως αναλύτρια στο Τμήμα Αλκοολούχων Ποτών, Οινοπνεύματος και Μελιού στο Γενικό Χημείο του Κράτους.

Έχει δημοσιεύσει ως συγγραφέας ή συσυγγραφέας σε περισσότερα από 30 πρωτότυπα επιστημονικά άρθρα σε διεθνή περιοδικά υψηλής απήχησης με κριτές και κεφάλαια σε επιστημονικούς τόμους, ενώ αποτελέσματα των ερευνητικών της εργασιών έχουν παρουσιαστεί προφορικά ή σε ανακοινώσεις (poster).

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ_ΘΤσιάκα_2024