Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση να:
- Κατανοούν τις αρχές της Διοίκησης και Διαχείρισης στη Βιομηχανία τροφίμων
- Κατανοούν τις ικανότητες που χαρακτηρίζουν τον διαχειριστή
- Κατανοούν τη σπουδαιότητα της ικανότητας του διοικούντος στον συνδυασμό και παρουσίαση οικονομικών στοιχείων
- Επικεντρώνουν στις διαδικασίες οργάνωσης των επιχειρήσεων και διαχείρισης
- Αναπτύσσουν δεξιότητες παρουσίασης οικονομικών αναφορών
- Προετοιμάζουν και χρησιμοποιούν εσωτερικές οικονομικές και διοικητικές πληροφορίες
Γενικές Ικανότητες
- Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών
- Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
- Λήψη αποφάσεων
- Εργασία σε διεθνές περιβάλλον
- Σχεδιασμός και διαχείριση έργων
- Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Περιγραφή: Αρχές της διοίκησης και διαχείρισης των βιομηχανιών τροφίμων. Δυνατότητες και σπουδαιότητα της σύνδεσης μεταξύ διοίκησης και οικονομικών. Διαδικασίες οργάνωσης επιχειρήσεων.
Αναλυτικότερα το περιεχόμενο του μαθήματος περιλαμβάνει:
- Εισαγωγή στη Διοίκηση και Διαχείριση
- Λειτουργίες της Διοίκησης και Διαχείρισης
- Δομές επιχειρήσεων
- Χρηματοοικονομική: Ανάλυση – Ερμηνεία
- Κέρδη και ζημιές
- Προετοιμασία και χρήση λογιστικών στοιχείων
- Κατάρτιση προϋπολογισμού
- Αξιολόγηση επενδύσεων στη Βιομηχανία Τροφίμων
- Ανάλυση επενδυτικών αποφάσεων
- Επενδύσεις και διασφάλιση κεφαλαίων
- Ανάλυση των ρίσκων. Εφαρμογές
- Χρηματοοικονομική διαχείριση και ρόλος Οικονομικών Διαχειριστών
ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Robbins Stephen P., Decenzo David A., Coulter Mary (2017). Διοίκηση επιχειρήσεων, Αρχές και εφαρμογές. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΕ
- Williams Kate,Johnson Bob (2005). Εισαγωγή στο μάνατζμεντ, Ένας πρακτικός οδηγός ανάπτυξης. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΕ
- Στειακάκης Εμμανουήλ- Κωφίδης Νίκος (2016).Διοίκηση Παραγωγής και Υπηρεσιών. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΖΙΟΛΑ
- Jeffrey H. Dorfman (2013). Economics and Management of the Food Industry. Routledge Textbooks in Environmental and Agricultural Economics