ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κωδικός Μαθήματος:

4041

Semester:

Δ' Εξάμηνο

Κατηγορία:

Υποχρεωτικά ( ΜΕΥ )

Ώρες:

3

Μονάδες ECTS:

4

Καθηγητές Μαθήματος

ΚΑΝΕΛΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση να:

  • Κατανοεί το ρόλο των θρεπτικών συστατικών
  • Υπολογίζει ενεργειακές ανάγκες και θέματα σωματικού βάρους
  • Γνωρίζει τη σύσταση των τροφών ως προς τα θρεπτικά συστατικά
  • Γνωρίζει τα διατροφικά πρότυπα και τις διατροφικές συστάσεις

 

Γενικές Ικανότητες

  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Προαγωγή της κριτικής, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
  • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

 

Περιγραφή: Θρεπτικά και μη θρεπτικά συστατικά τροφών, διατροφικά πρότυπα και διατροφικές συστάσεις, σωματικό βάρος, ενεργειακές ανάγκες.

Αναλυτικότερα το περιεχόμενο του μαθήματος περιλαμβάνει:

  1. Ο ρόλος της διατροφής
  2. Υδατάνθρακες
  3. Λιπίδια
  4. Πρωτεΐνες
  5. Βιταμίνες
  6. Μέταλλα –ιχνοστοιχεία
  7. Νερό
  8. Πέψη και μεταβολισμός
  9. Ενεργειακές ανάγκες και σωματικό βάρος
  10. Διατροφικές συστάσεις (σε επίπεδο θρεπτικών συστατικών)
  11. Διατροφικά Πρότυπα (Μεσογειακή Διατροφή)
  12. Πίνακες σύνθεσης τροφίμων (με ηλεκτρονικά εργαλεία)
  13. Ανάλυση και σύνταξη διαιτολογίων(με ηλεκτρονικά εργαλεία)

 

ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. ΔΙΑΤΡΟΦΗ του ΑΝΘΡΩΠΟΥ Σφλώμος Κωνσταντίνος ISBN: 978-618-83264-2-2 Έκδοση: 1/2017 Διαθέτης (Εκδότης): ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΛΕΞΙΟΥ & ΣΙΑ ΕΕ
  2. Η διατροφή στον κύκλο της ζωής Judith E. Brown ISBN: 978-960-7875-89-1 Έκδοση: Πέμπτη/2015 Διαθέτης (Εκδότης): ΛΑΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

 

Συναφή επιστημονικά περιοδικά:

  1. Journal of Nutrition
  2. Public Health Nutrition
  3. British Journal of Nutrition