ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Κωδικός Μαθήματος:

1051

Semester:

Α' Εξάμηνο

Κατηγορία:

Υποχρεωτικά ( ΜΕΥ )

Ώρες:

3

Μονάδες ECTS:

4



Μαθησιακά Αποτελέσματα

Το μάθημα αποσκοπεί να κατανοήσουν οι φοιτητές τη σύσταση και τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων, τις ιδιότητες που προσδίδουν στο τρόφιμο καθώς και το ρόλο τους στη διατροφή του ανθρώπου,  τις βασικές αρχές των μεθόδων επεξεργασίας και συντήρησης, τις μορφές συσκευασίας, το ρόλο των πρόσθετων συστατικών, τους βασικούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους παραγωγής – μεταφοράς και αποθήκευσης, καθώς και τη διατροφική αξία των διαφόρων κατηγοριών τροφίμων. 

Μετά το τέλος του μαθήματος οι φοιτητές θα έχουν κατανοήσει τη σημασία και τη διατροφική αξία των θρεπτικών συστατικών των τροφίμων και τις λειτουργικές ιδιότητες που προσδίδουν στο τρόφιμο, τις βασικές αρχές των διεργασιών που εφαρμόζονται στα τρόφιμα, τις μεθόδους συντήρησης και τους βασικούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας που πρέπει να εφαρμόζονται στα τρόφιμα. Επίσης θα γνωρίζουν αξιόπιστες σχετικές πηγές και ηλεκτρονικά εργαλεία. 

Γενικές Ικανότητες

  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Αυτόνομη εργασία
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

  1. Εισαγωγή στο μάθημα 
  1. Τα συστατικά των τροφίμων – Υδατάνθρακες 
  1. Τα συστατικά των τροφίμων – Πρωτεΐνες 
  1. Τα συστατικά των τροφίμων – Λιπίδια, Λίπη και έλαια 
  1. Τα συστατικά των τροφίμων – Νερό, Ανόργανα συστατικά, Βιταμίνες 
  1. Ο λειτουργικές ιδιότητες των βασικών θρεπτικών συστατικών στα τρόφιμα  
  1. Πρόσθετα τροφίμων  
  1. Έγκυροι οργανισμοί, αξιόπιστοι σύνδεσμοι και χρηστικές ηλεκτρονικές εφαρμογές  
  1. Βασικές Αρχές Μικροβιολογίας 
  1. Υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων 
  1. Συμβατικές μέθοδοι συντήρησης 
  1. Συσκευασία τροφίμων και ποτών  
  1. Ποιοτική και αισθητική αξιολόγηση των τροφίμων 

 

ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Βιβλίο [77271643]: Εισαγωγή στην Επιστήμη και την Τεχνολογία Τροφίμων, Σφλώμος Κωνσταντίνος, Βαρζάκας Θεόδωρος  

Προτεινόμενοι σύνδεσμοι 

https://www.eufic.org/en/ European Food Information Council 

https://www.ift.org/ Institute of Food Technologists  

https://www.ifst.org/ Institute of food science and technology 

https://www.effost.org/ The European Federation of food Science and Technology  

Επιστημονικά περιοδικά 

Journal of Food Science and Technology  

Trends in Food Science & Technology 

Current Research in Food Science 

Current Opinion in Food Science 

Food Frontiers 

Journal of the Science of Food and Agriculture 

Journal of Food Science 

Journal of the Science of Food and Agriculture 

Nutrition & Food Science 

British Food Journal