Καθηγητές Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα πρέπει να:
- Κατανοεί τη σύνθεση του γάλακτος, συμπεριλαμβανομένης της χημείας, δομής και λειτουργίας των συστατικών του
- Κατανοεί τις μεταβολές που συμβαίνουν στο γάλα και τα συστατικά του κατά την επεξεργασία
- Κατανοεί και γνωρίζει την παρασκευή και την αξιολόγηση των γαλακτοκομικών προϊόντων
- Εκτελεί τις απαραίτητες χημικές και λοιπές αναλύσεις επί των πρώτων και βοηθητικών υλών και επί των τελικών προϊόντων.
- Γνωρίζει θέματα υγιεινής, θρεπτικής αξίας, συσκευασίας, ασφάλειας και διασφάλισης ποιότητας.
Γενικές Ικανότητες
- Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
- Προαγωγή της κριτικής, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
- Αυτόνομη Εργασία
- Ομαδική Εργασία
- Σχεδιασμός και διαχείριση έργων
- Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Θεωρητικό Μέρος:
- Ελληνική και παγκόσμια παραγωγή γάλακτος
- Σύνθεση του γάλακτος – Συστατικά.
- Παράγοντες που επηρεάζουν τη σύνθεση του γάλακτος
- Φυσικοχημικά και τεχνολογικά χαρακτηριστικά και ιδιότητες των κύριων συστατικών του γάλακτος και παράγοντες που επηρεάζουν το καθένα από αυτά : πρωτεϊνες, λίπος, λακτόζη, άλατα, ένζυμα
- Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, Φυσικοχημικές ιδιότητες, Θρεπτική αξία και Βιο-λειτουργικότητα του γάλακτος
- Στοιχεία ασφάλειας και ποιότητας νωπού γάλακτος – Κύριοι έλεγχοι – Νομοθεσία
- Θερμικά επεξεργασμένα γάλατα – Διαδικασία παρασκευής παστεριωμένου, ELS, μικροδιηθημένου και UHT γάλακτος
- Γιαούρτη και άλλα ζυμώμενα γάλατα- Διαδικασία παρασκευής & έλεγχοι
- Τυριά – Διαδικασία παρασκευής τυριών & έλεγχοι
- Βούτυρο – Διαδικασία παρασκευής & έλεγχοι
- Συμπυκνωμένο γάλα- Διαδικασία παρασκευής & έλεγχοι
- Παγωτό και και κατεψυγμένα επιδόρπια – Διαδικασία παρασκευής & έλεγχοι
Εργαστηριακό Μέρος:
- Φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του νωπού γάλακτος (pH, τιτλοδοτούμενη οξύτητα, έμμεσοι μέθοδοι εκτίμησης της οξύτητας, σταθερότητα του νωπού γάλακτος, ειδικό βάρος).
- Προσδιορισμός κυρίων συστατικών γάλακτος (π.χ λιποπεριεκτικότητα).
- Έλεγχος υγιεινής κατάστασης του νωπού γάλακτος (ανασταλτικοί παράγοντες, έμμεσοι και άμεσοι μέθοδοι εκτίμησης μικροβιολογικής κατάστασης, έλεγχος καθαρότητας).
- Συμπληρωματικοί έλεγχοι για την ποιότητα του νωπού γάλακτος (έλεγχος νοθείας με νερό, ανίχνευση των διαφόρων ειδών γάλακτος σε μίγματα).
- Εξοικείωση σπουδαστών με το βασικό εξοπλισμό που χρησιμοποιείται στις βιομηχανίες γάλακτος (κορυφολόγοι, ομογενοποιητές, εναλλάκτες θερμότητας).
- Προβλήματα τυποποίησης και χρηση αυτοματοποιημένης συσκευής MilkoScan για τον έλεγχο της σύνθεσης του γάλακτος.
- Έλεγχος του βαθμού θερμικής επεξεργασίας του γάλακτος (φωσφατάση, υπεροξειδάση) και ειδικών κατηγοριών μικροοργανισμών (θερμοάντοχων, ψυχρότροφων).
- Χρήση οξυγαλακτικών καλλιεργειών για την παρασκευή ζυμωμένων ειδών γάλακτος (γιαούρτη, βουτυρόγαλα
- Μηχανισμός πήξεως του γάλακτος με πυτιά και μελέτη παραγόντων που επηρεάζουν την πηκτική ικανότητα και τη συναίρεση.
- Τυροκόμηση παραδοσιακών ελληνικών τυριών (Φέτα, Γραβιέρα, τυριά τυρογάλακτος) και στα πλαίσια εκπαιδευτικής επίσκεψης, και μετρήσεις του pH κατά τη διάρκεια της τυροκόμησης.
- Οργανοληπτικός έλεγχος τυριών και προσδιορισμός λιποπεριεκτικότητας και υγρασίας..
- Παρασκευή παγωτών και έλεγχος ποιότητας (προσδιορισμός ποσοστού διόγκωσης και της συμπεριφοράς τους κατά του λιώσιμο).
ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Χρήστος Κεχαγιάς και Ευσταθία Τσάκαλη (2020). Επιστήμη και Τεχνολογία Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων (2η έκδοση). Εκδόσεις Νέων Τεχνολογιών
- Μάντης Ι. Αντώνιος, Παπαγεωργίου Κ. Δημήτριος, Φλετούρης Ι. Δημήτριος, Αγγελίδης Σ. Απόστολος (2015). Υγιεινή και τεχνολογία του γάλακτος και των προϊόντων του. ΑΦΟΙ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε.
- P. Walstra, Pieter Walstra, Jan T. M. Wouters, Tom J. Geurts (2005). Dairy Science and Technology, Second Edition. CRC Press
- Anil Kumar Puniya (2015).Fermented Milk and Dairy Products. CRC Press
- Richard Robinson, Trevor Britz (2008). Advanced Dairy Science and Technology. Wiley-Blackwell
- Tetrapak – Dairy Processing Handbook (available online)
Συναφή επιστημονικά περιοδικά:
- Dairy Science & Technology
- Journal of Dairy Science
- Advances in Dairy Research
- Journal of Dairy Research
- International Journal of Dairy Technology