Καθηγητές Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Μετά το τέλος του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση:
- να σχεδιάζουν, οργανώνουν και να είναι υπεύθυνοι παραγωγής στις βιομηχανίες λιπαρών υλών.
- να εφαρμόζουν αναλυτικές τεχνικές ελέγχου της ποιότητας των λιπαρών υλών.• να ταυτοποιούν μια λιπαρή ύλη, ώστε να είναι σε θέση να ανιχνεύσουν και να προσδιορίσουν πιθανή νοθεία.
- να σχεδιάζουν νέα προϊόντα και να επιλύουν τεχνολογικά προβλήματα της βιομηχανίας των λιπαρών υλών που έχουν σχέση με την παραγωγή, διακίνηση και συντήρηση των παραγόμενων προϊόντων.
Γενικές Ικανότητες
- Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
- Σχεδιασμός και διαχείριση έργων
- Λήψη αποφάσεων
- Αυτόνομη Εργασία
- Ομαδική Εργασία
- Προαγωγή της κριτικής, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Θεωρητικό Μέρος:
- Συστατικά των λιπαρών υλών.
- Φυτικά λίπη και λάδια. Το ελαιόλαδο. Ζωικά λίπη – ιχθυέλαια.
- Εξευγενισμός λιπαρών υλών, νέες τεχνολογίες. Υδρογόνωση λιπαρών υλών.
- Αλλοιώσεις των λιπαρών υλών.
- Μαργαρίνες και shortenings.
Εργαστηριακό Μέρος:
- Παραλαβή λιπαρών υλών – εκχύλιση
- Εκτίμηση φυσικών ιδιοτήτων πυκνότητα – δείκτης διάθλασης
- Αριθμός σαπωνοποίησης των λιπαρών υλών
- Προσδιορισμός ελεύθερων λιπαρών οξέων (οξύτητα)
- Προσδιορισμός ξένων υλών στις λιπαρές ύλες
- Προσδιορισμός υγρασίας των λιπαρών υλών
- Προσδιορισμός ασαπωνοποίητων συστατικών-χρήση της TLC για το διαχωρισμό τους.
- Αριθμός ιωδίου – έλεγχος ακορεστότητας λιπαρών υλών
- Έλεγχος κατάστασης οξείδωσης λιπαρών υλών – προσδιορισμός αριθμού υπεροξειδίων – αντίδραση Kreis
- Φασματοφωμετρία σε υπεριώδες φως
- Ανίχνευση ξένων προσμίξεων προς το ελαιόλαδο με τη μέθοδο Συνοδινού Κώνστα
- Ανίχνευση σπορέλαιου με την αντίδραση BELLIER
- Εξέταση λιπαρών υλών με τη λυχνία WOOD
- Διαδικασία εξευγενισμού (ραφινάρισμα)
- Απορητίνωση
- Εξουδετέρωση ελεύθερων λιπαρών οξέων
- Ανίχνευση και προσδιορισμός σάπωνος στις λιπαρές ύλες – έλεγχος αποτελεσματικότητας εξουδετέρωσης.
- Αποχρωματισμός
- Απομαργαρίνωση
- Αναλύσεις HPLC
- Σαπωνοποιία
- Γαλακτώματα
ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Ξενόγλωσση
- O’Brien, R.D. (1998). Fats and Oils: Formulating and processing for applications.
- Y. Η. Hui (1995).Bailey’s Industrial Οil and Fat Products, 5th Ed., Vols. 1-3, John Wiley & Sons.
- Calder, P.C. (2006). Polyunsaturated fatty acids and inflammation, Prostaglandins, Leukotrienesand Essential fatty acids, 75(3), 197-202.
- O’Brian, R.D. (2004). Characterization of Fats and Oils, in Fats and Oils: Formulating and Processing for Applications, 2nd edn., CRC Press, Boca Raton.
- Belitz, H.D. and Grosh, W. (1987). Lipids and Edible Fats. In: Food Chemistry. (English translation by D. Hadziyev), pp 128-200, 472-493, , Springer Verglar publ., New York.
- Chang, S. S. (1991). Edible fats and oils processing : basic principles and modern practices, Food Technology, 45(10), 172-179.
- Hiramatsu, Μ. (1997). Food and Free Radicals. John Wiley & Sons.
- Roller, S. and Jones, Α. Α (1996). Handbook of Fat Replacers. CRC Press.
- Allen, J.C. and Hamilton, R. G. (1994). Rancidity in Foods, Third Edition. Chapman & Hall.
- R. S. Kirk, R. S. and R. Sawyer (eds.). (1991). Pearson’s Composition and Analysis of Foods. 9th ed. Longman Group, UΚ Ltd.
- Bakeet, ZAN., Alobeidallah, F.M.H. and Arzoo, S. (2013). Fatty acid composition with special emphasis on unsaturated trans fatty acid content in margarines and shortenings marketed in Saudi Arabia, International Journal of Biosciences, 3, 86-93.
- Bongers, P. and Almeida-Rivera, C. (2011). Dynamic modelling of the margarine production
process, Computr Aided Chem Eng., 29, 1301-1305. - Glen, D. L. (2010).The fats of life: essential fatty acids in health and disease. Rutgers university press.
- Brekke, O.L., (1980). Deodorization. In: Handbook of Soy Oil Processing and Utilization, AOCS Press, Champaign, pp. 155–191.
Ελληνική
- Τσάκνης, Ι. (2018). Τεχνολογία – Ποιότητα Λιπών και Λαδιών, Εκδόσεις Τζιόλα. ISBN: 978-960-418- 780-5, Θεσσαλονίκη.
Συναφή επιστημονικά περιοδικά:
- Ruiz-Rodrigueza, Α, Reglero, G. and Ibañez, E (2010). Recent trends in the advanced analysis of bioactive fatty acids, J. Pharm. Biomed Anal., 51(2), 305-326.
- Ruxton, C.H., Calder, P.C., Reed, S.C. and Simson, M.J. (2005). The impact of long-chain n-3 Polyunsaturated fatty acids on human health, Nutr. Res Rev., 18, 113-129.
- Ajiboye, B., Oso, A. and Kobomoje, O. (2014). Chemical Composition and Nutritional Evaluation of Leea Guineensis Seed, International Journal of Food Science, Nutrition and Dietetics, 3(2), 1–7.
- de Souza Abreu, L.A., Carvalho, M.L.M., Crislaine, C.A.G., Kataoka, V.Y. and Silva, T.T.A. (2013). Deterioration of sunflower seeds during storage, Journal of Seed Science, 35(2), 240–247
- Francisco, M. L. and Resurreccion, A. V. (2008). Functional components in peanuts, Crit. Rev. Food Sci. Nutr., 48, 715–746.
- Johnson, L. A. and Lusas, E.W. (1983). Comparison of alternative solvents for oil extraction, J. Am. Oil Chem. Soc., 60(2), 229-242.
- Rebolleda, S., Rubio, N., Beltran, S., Teresa Sanz, M. and Luisa Gonzalez-Sanjose, M. (2012). Supercritical fluid extraction of corn germ oil: study of the influence of process parameters on the extraction yield and oil quality, J. Supercrit. Fluids, 72, 270–277.
- Shuangshuang Ni, Wei Zhao, Yiqi Zhang, Mohammed A. A. Gasmalla, and Ruijin Yangcorresponding (2016). Efficient and eco-friendly extraction of corn germ oil using aqueous ethanol solution assisted by steam explosion, J. Food Sci. Technol., 53(4), 2108-2116.