Καθηγητές Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα πρέπει:
- Να γνωρίσουν την ενοποιημένη προσέγγιση για την παραγωγή υγιεινών και ασφαλών τροφίμων στην παγκόσμια τροφική αλυσίδα.
- Να είναι εξοικειωμένοι με τα εργαλεία διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων όπως εφαρμόζονται παγκοσμίως, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάλυση κινδύνου.
- Να γνωρίζουν τις καλές πρακτικές εφαρμογής κανόνων υγιεινής σε όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων και να κατανοούν την εφαρμογή τους και τα μέσα ελέγχου της τήρησής τους.
- Να είναι εξοικειωμένοι με τους πρόσθετους ειδικούς κανόνες υγιεινής που πρέπει να εφαρμόζονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων.
Γενικές Ικανότητες
- Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
- Προαγωγή της κριτικής, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
- Αυτόνομη Εργασία
- Ομαδική Εργασία
- Σχεδιασμός και διαχείριση έργων
- Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
- Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
- Εισαγωγή στις Ορθές Πρακτικές Υγιεινής
- Διεθνής Κώδικας Πρακτικής (FAO CODEX ALIMENTARIUS): Γενικές αρχές υγιεινής τροφίμων στην τροφική αλυσίδα
-Πρωτογενής Παραγωγή
-Εγκαταστάσεις: σχεδιασμός και διάταξη
-Έλεγχος Λειτουργίας
-Εγκαταστάσεις: συντήρηση και υγιεινή
-Εγκαταστάσεις: Υγιεινή του προσωπικού
-Μεταφορά
-Πληροφορίες προϊόντος και Ενημέρωση των Καταναλωτών - Εργαλεία Διαχείρισης Κινδύνων Τροφίμων και Ασφάλειας Τροφίμων / HACCP
- Κανόνες σχεδιασμού και κατασκευής μονάδων παραγωγής τροφίμων
- Χειρισμός προϊόντων & αποθήκευση τροφίμων
- Καθαρισμός & Απολύμανση
- Μυοκτονία – Απεντόμωση
- Ατομική Υγεία & Υγιεινή Προσωπικού
-Ειδικοί κανόνες υγιεινής ανά κατηγορία τροφίμων
ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Καλογρίδου-Βασιλειάδου (1999): Κανόνες ορθής υγιεινής πρακτικής για τις επιχειρήσεις τροφίμων, University Studio Press
- Codex Alimentarius FAO-WHO