Καθηγητές Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα:
- Κατανοεί τις βασικές έννοιες και γνώσεις που σχετίζονται με τα λειτουργικά τρόφιμα
- Αξιολογεί κριτικά, αναλύει και συζητά με κριτικό πνεύμα την επιστημονική βιβλιογραφία
- Εξετάζει και αξιολογεί τις τελευταίες εξελίξεις στην έρευνα σχετικά με τα λειτουργικά συστατικά
- Εφαρμόζει τη γνώση που έλαβε αναπτύσσοντας λειτουργικά τρόφιμα για την αγορά
Επίσης θα έχει αποκτήσει ειδικές ικανότητες:
- Αναγνώρισης της σχετικότητας των ισχυρισμών διατροφής και υγείας
- Γνώσης των μοριακών μηχανισμών των επιδράσεων των θρεπτικών ουσιών
- Αντικειμενικής αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας της δράσης των λειτουργικών συστατικών
Γενικές Ικανότητες
- Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση των απαραίτητων τεχνολογιών
- Αυτόνομη εργασία
- Ομαδική Εργασία
- Εργασία σε διεθνές περιβάλλον
- Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
- Ελεύθερη και δημιουργική σκέψη
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
- Εισαγωγή στα Λειτουργικά Τρόφιμα – Ορισμός, κατηγοριοποίηση, ρόλος – Αναφορά σε περιπτώσεις των κατηγοριών λειτουργικών τροφίμων.
- Μελέτες ασφάλειας, βιοδιαθεσιμότητας και βιοδραστικότητας. Το νομοθετικό πλαίσιο των λειτουργικών τροφίμων: Ισχυρισμοί διατροφής και υγείας. Διαδικασίες έγκρισης λειτουργικών τροφίμων
- Κυριότερα λειτουργικά συστατικά Τροφίμων. Φυτοχημικά: Φυσικά αντιοξειδωτικά και ο ρόλος τους στην υγεία. Η επίδραση των φυτοστερολών στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Καροτενοειδή και τοκοφερόλες
- Λιπαρά οξέα: Επίδραση των μονοακόρεστων και των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων στην υγεία. Οι ευεργετικές επιδράσεις της κατανάλωσης ελαιολάδου και ιχθηυρών στην υγεία.
- Βιταμίνες – Ιχνοστοιχεία. Σημασία τους στην διατροφή.
- Φυτικές ίνες: Επίδραση στην πρόληψη του διαβήτη και της καρδιαγγειακής νόσου. Η σημασία των βιοενεργών πεπτιδίων για την υγεία. Προβιοτικά και πρεβιοτικά συστατικά τροφίμων και πρόληψη εκφυλιστικών ασθενειών.
- Υπερτρόφιμα (superfoods): Πρόσφατα δεδομένα για το ρόλο τους στην πρόληψη ασθενειών (ρόδι, μύρτιλο, κράνμπερι, τσάι, γκότζι μπέρι, ιπποφαές κ.α.)
- Βιοδραστικότητα εκχυλισμάτων και αιθέριων ελαίων φαρμακευτικών φυτών της ελληνικής χλωρίδας
- Νεοφανή Τρόφιμα (novel foods). Τροφοφάρμακα (nutraceuticals)
- Μικροενθυλάκωση βιοδραστικών συστατικών, νανοτεχνολογία
- Αξιοποίηση παραπροϊόντων της βιομηχανίας ως λειτουργικά συστατικά
ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Λειτουργικά Τρόφιμα: Ο ρόλος τους στην Προαγωγή της Υγείας Συγγραφέας: Κουτελιδάκης Αντώνιος, Εκδόσεις Ζήτη, Έτος έκδοσης: 2015, (ISBN: 978-960-456-425-5).
- Shi, J., Mazza, G., & Le Maguer, M. (2016). Functional Foods: Biochemical and Processing Aspects, Volume 2. CRC Press.
- Chadwick, R. (2003). Functional foods (Vol. 20). Springer Science & Business Media.
- Egbuna, C., & Dable-Tupas, G. (2020). Functional foods and nutraceuticals. Springer Nature Switzerland AG, 1, 1-632.
- Aluko, R. E. (2012). Functional foods and nutraceuticals (pp. 37-61). New York, NY, USA:: Springer.
Συναφή επιστημονικά περιοδικά:
- Trends in Food Science & Technology
- Journal of Functional Foods Nutrients
- Nutrients