ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Κωδικός Μαθήματος:

8033

Semester:

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΟΜΑΔΑ Β

Κατηγορία:

Κατ' επιλογή υποχρεωτικά ( ΜΕ )

Ώρες:

2

Μονάδες ECTS:

3



Μαθησιακά Αποτελέσματα

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα:

  • Κατανοεί τις βασικές έννοιες και γνώσεις που σχετίζονται με τα λειτουργικά τρόφιμα
  • Αξιολογεί κριτικά, αναλύει και συζητά με κριτικό πνεύμα την επιστημονική βιβλιογραφία
  • Εξετάζει και αξιολογεί τις τελευταίες εξελίξεις στην έρευνα σχετικά με τα λειτουργικά συστατικά
  • Εφαρμόζει τη γνώση που έλαβε αναπτύσσοντας λειτουργικά τρόφιμα για την αγορά

 

Επίσης θα έχει αποκτήσει ειδικές ικανότητες:

  • Αναγνώρισης της σχετικότητας των ισχυρισμών διατροφής και υγείας
  • Γνώσης των μοριακών μηχανισμών των επιδράσεων των θρεπτικών ουσιών
  • Αντικειμενικής αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας της δράσης των λειτουργικών συστατικών

 

Γενικές Ικανότητες

  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Αυτόνομη εργασία
  • Ομαδική Εργασία
  • Εργασία σε διεθνές περιβάλλον
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
  • Ελεύθερη και δημιουργική σκέψη

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

  1. Εισαγωγή στα Λειτουργικά Τρόφιμα – Ορισμός, κατηγοριοποίηση, ρόλος – Αναφορά σε περιπτώσεις των κατηγοριών λειτουργικών τροφίμων.
  2. Μελέτες ασφάλειας, βιοδιαθεσιμότητας και βιοδραστικότητας. Το νομοθετικό πλαίσιο των λειτουργικών τροφίμων: Ισχυρισμοί διατροφής και υγείας. Διαδικασίες έγκρισης λειτουργικών τροφίμων
  3. Κυριότερα λειτουργικά συστατικά Τροφίμων. Φυτοχημικά: Φυσικά αντιοξειδωτικά και ο ρόλος τους στην υγεία. Η επίδραση των φυτοστερολών στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Καροτενοειδή και τοκοφερόλες
  4. Λιπαρά οξέα: Επίδραση των μονοακόρεστων και των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων στην υγεία. Οι ευεργετικές επιδράσεις της κατανάλωσης ελαιολάδου και ιχθηυρών στην υγεία.
  5. Βιταμίνες – Ιχνοστοιχεία. Σημασία τους στην διατροφή.
  6. Φυτικές ίνες: Επίδραση στην πρόληψη του διαβήτη και της καρδιαγγειακής νόσου. Η σημασία των βιοενεργών πεπτιδίων για την υγεία. Προβιοτικά και πρεβιοτικά συστατικά τροφίμων και πρόληψη εκφυλιστικών ασθενειών.
  7. Υπερτρόφιμα (superfoods): Πρόσφατα δεδομένα για το ρόλο τους στην πρόληψη ασθενειών (ρόδι, μύρτιλο, κράνμπερι, τσάι, γκότζι μπέρι, ιπποφαές κ.α.)
  8. Βιοδραστικότητα εκχυλισμάτων και αιθέριων ελαίων φαρμακευτικών φυτών της ελληνικής χλωρίδας
  9. Νεοφανή Τρόφιμα (novel foods). Τροφοφάρμακα (nutraceuticals)
  10. Μικροενθυλάκωση βιοδραστικών συστατικών, νανοτεχνολογία
  11. Αξιοποίηση παραπροϊόντων της βιομηχανίας ως λειτουργικά συστατικά

 

ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. Λειτουργικά Τρόφιμα: Ο ρόλος τους στην Προαγωγή της Υγείας Συγγραφέας: Κουτελιδάκης Αντώνιος, Εκδόσεις Ζήτη, Έτος έκδοσης: 2015, (ISBN: 978-960-456-425-5).
  2. Shi, J., Mazza, G., & Le Maguer, M. (2016). Functional Foods: Biochemical and Processing Aspects, Volume 2. CRC Press.
  3. Chadwick, R. (2003). Functional foods (Vol. 20). Springer Science & Business Media.
  4. Egbuna, C., & Dable-Tupas, G. (2020). Functional foods and nutraceuticals. Springer Nature Switzerland AG, 1, 1-632.
  5. Aluko, R. E. (2012). Functional foods and nutraceuticals (pp. 37-61). New York, NY, USA:: Springer.

 

Συναφή επιστημονικά περιοδικά:

  1. Trends in Food Science & Technology
  2. Journal of Functional Foods Nutrients
  3. Nutrients