Καθηγητές Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση να:
- Αντιλαμβάνεται τη σημασία της οργανοληπτικής ποιότητας στην αποδοχή των τροφίμων
- Κατανοεί τις αρχές του αισθητηριακού ελέγχου και της ψυχοφυσικής
- Γνωρίζει την οργανοληπτική μεθοδολογία και ορολογία, και τις διαφορές συναισθηματικών και αναλυτικών μεθόδων εκτίμησης της ποιότητας
- Οργανώνει και διαχειρίζεται, με αποτελεσματικό τρόπο, αισθητηριακούς ελέγχουςεκτίμησης της ποιότητας
- Χρησιμοποιεί οργανοληπτικές τεχνικές στην ανάπτυξη προϊόντων τροφίμων και στην εκτίμηση της διάρκεια ζωής
- Συσχετίζει δεδομένα αισθητηριακών και ενόργανων μετρήσεων ποιότητας των τροφίμων
- Εφαρμόζει αρχές της στατιστικής στην επεξεργασία και παρουσίαση των αποτελεσμάτων
Γενικές Ικανότητες
- Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
- Σχεδιασμός και διαχείριση έργων
- Λήψη αποφάσεων
- Αυτόνομη Εργασία
- Ομαδική Εργασία
- Προαγωγή της κριτικής, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Θεωρητικό μέρος μαθήματος
- Αισθητηριακοί σχηματισμοί: βασικά γνωρίσματα και ταξινόμηση
- Ανατομία, φυσιολογία και λειτουργίες των αισθήσεων
- Οργανοληπτικοί χαρακτήρες και αισθητηριακή αποδοχή τροφίμων
- Μακροσκοπικές ιδιότητες και εσωτερικά οπτικά χαρακτηριστικά
- Οσμή και άρωμα τροφίμων, φύση των αρωματικών συστατικών
- Γεύση, γευστικές ποιότητες
- Δομαισθησία, χαρακτηριστικά εξαρτώμενα από τη δομή του τροφίμου, ανάλυση του προφίλ της υφής
- Οργανοληπτική ορολογία
- Διάκριση οργανοληπτικής μεθοδολογίας, συναισθηματικές και αναλυτικές μέθοδοι
- Επιλογή και εκπαίδευση δοκιμαστών
- Στρατηγική της οργανοληπτικής ανάλυσης (στόχοι, διαχείριση σχεδιαζόμενου ελέγχου, επιλογή δείγματος, ανάλυση και παρουσίαση δεδομένων)
- Συνεργασία με προορατικά μοντέλα αλλοίωσης, εκτίμηση της διάρκειας ζωής προϊόντων τροφίμων
Εργαστηριακό μέρος μαθήματος
- Οργάνωση δοκιμών οργανοληπτικής αξιολόγησης τροφίμων
- Επιλογή δοκιμαστών (screening panelists)
-Αναγνώριση οσμών
-Ικανότητα διάκρισης
-Χρήση οργανοληπτικής ορολογίας - Δοκιμές διάκρισης
-Σύγκριση ζεύγους
-Duo – trio
-Τριγωνική δοκιμή
-Δοκιμή κατάταξης (Friedman) - Δοκιμές ευαισθησίας
- Περιγραφικές μέθοδοι
-Δομημένη κλίμακα (structured scaling)
-Δείκτης ποιότητας (QIM)
-Ανάλυση προφίλ (profiling)
-Ποσοτική περιγραφική ανάλυση - Δοκιμές προτίμησης – αποδοχής
-Δοκιμή σύγκρισης ζεύγους (paired comparison preference test)
-Δοκιμή κατάταξης (ranking test)
-Κλίμακα αρεστότητας (hedonic scaling) - Στατιστική εκτίμηση αποτελεσμάτων
-Δοκιμές σημαντικότητας
-Ανάλυση διακύμανσης (ANOVA)
-Κατανομή student (t-test)
-Χρήση Excel για στατιστικούς ελέγχους
ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Blakemore, C. & Jennett, S. (2001). The Oxford Companion to the Body. Oxford, UK: Oxford University Press.
- Bourne, M.C. (2002). Food Texture and Viscosity: Concept and Measurement, 2nd edition. New York: Academic Press.
- Bourne, M.C. & Szczesniak, A.S. (2003). Texture. In: Caballero, B., Trugo, L. & Finglas, P.M. (eds) Encyclopedia of Food Sciences and Nutrition, 2nd edn, pp. 5167-5174. London: Academic Press.
- Chambers, E. & McGuire, B. (2003). Sensory Evaluation – Practical Considerations. In: Caballero, B., Trugo, L. & Finglas, P.M. (eds) Encyclopedia of Food Sciences and Nutrition, 2nd edn, pp. 5136-5141.London: Academic Press.
- Csillag, A. (2005). Atlas of the Sensory Organs: Functional and Clinical Anatomy. Totowa, New Jersey: Humana Press.
- Delarue, J., Lawlor, B. & Rogeaux, M. (2014). Rapid Sensory Profiling Techniques – Applications in New Product Development and Consumer Research. Wood House Publishing.
- Doty, R.L. (2015). Handbook of Olfaction and Gustation, Third Edition. John Wiley & Sons, Inc. Guichard, E., Salles, C., Morzel, M. &
- Le Bon, A.M. (2017). Flavour: From Food to Perception, 1st Edition. West Sussex, UK: John Wiley & Sons, Ltd.
- Hawkes, C.H. & Doty, R.L. (2009). The Neurology of Olfaction. Cambridge, UK: Cambridge University Press.
- Jha, S.N. (2010). Non-Destructive Evaluation of Food Quality; Theory and Practice. New York, NY: Springer.
- Kahle, W. & Frotscher, M. (2010). Color Atlas of Human Anatomy, Vol.3; Nervous System and Sensory Organs, 6th edition. Harrogate, UK: Thieme Publishing Group.
- Kemp, S.E., Hollowood, T. & Hort, J. (2011). Sensory Evaluation: A Practical Handbook. John Wiley & Sons.
- Kemp, S.E., Hort, J. & Hollowood, T. (2018). Descriptive Analysis in Sensory Evaluation. John Wiley & Sons.
- Lawless H.T. (2012). Laboratory Exercises for Sensory Evaluation. New York, NY: Springer Science & Business Media.
- Lawless, H.T. & Heymann, H. (2010). Sensory Evaluation of Food – Principles and Practices (2nd edition). New York, NY: Springer.
- MacDougall DB (2003). Appearance. In: Caballero, B., Trugo, L. & Finglas, P.M. (eds) Encyclopedia of Food Sciences and Nutrition, 2nd edn, pp. 5161-5167. London: Academic Press.
- McEwan JA and Lyon DH (2003). Sensory Rating and Scoring Methods. In: Caballero, B., Trugo, L. & Finglas, P.M. (eds) Encyclopedia of Food Sciences and Nutrition, 2nd edn, pp. 5148-5152. London: Academic Press.
- Meilgaard, C.M., Civille, G.V. & Carr, B.T. (2015). Sensory Evaluation Techniques (5th edition). Boca Raton: CRC Press.
- Mottram DS and Elmore JS (2003). Aroma. In: Caballero, B., Trugo, L. & Finglas, P.M. (eds) Encyclopedia of Food Sciences and Nutrition, 2nd edn, pp. 5174-5180. London: Academic Press.
- Murray JM and Baxter IA (2003). Food Acceptability and Sensory Evaluation. In: Caballero, B., Trugo, L. & Finglas, P.M. (eds) Encyclopedia of Food Sciences and Nutrition, 2nd edn, pp. 5130-5136. London: Academic Press.
- Nollet, L.M.L. & Toldra, F. (2010). Sensory Analysis of Foods of Animal Origin. Boca Raton: CRC Press.
- Rousseau B (2003). Sensory Difference Testing. In: Caballero, B., Trugo, L. & Finglas, P.M. (eds) Encyclopedia of Food Sciences and Nutrition, 2nd edn, pp. 5141-5147. London: Academic Press.
- Soderquist, D.R. (2002). Sensory Processes. London: SAGE Publications Inc.
- Stone H and Sidel JL (2003). Descriptive Analysis. In: Caballero, B., Trugo, L. & Finglas, P.M. (eds) Encyclopedia of Food Sciences and Nutrition, 2nd edn, pp. 5152-5161. London: Academic Press.
- Stone, H. & Sidel, JL (2004). Sensory evaluation practices, 3rd ed. London: Academic Press.
- Valentová H and Panovská Z (2003). Taste. In: Caballero, B., Trugo, L. & Finglas, P.M. (eds) Encyclopedia of Food Sciences and Nutrition, 2nd edn, pp. 5180-5187. London: Academic Press.
- Zou, X. & Zhao, J. (2015). Nondestructive measurement in Food and Agro-Products. New York: Springer.
- York R and Vaisey-Genser M (2003). Sensory Characteristics of Human Food. In: Caballero, B., Trugo, L. & Finglas, P.M. (eds) Encyclopedia of Food Sciences and Nutrition, 2nd edn, pp. 5125-5130. London: Academic Press.
Συναφή επιστημονικά περιοδικά:
- Food Quality and Preference
- International Journal of Food Science and Technology
- Food Research International
- LWT – Food Science and Technology
- Journal of Food Science
- Food Chemistry
- Critical Reviews in Food Science and Nutrition
- European Food Research and Technology