Καθηγητές Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Μετά το τέλος του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση να:
- εφαρμόζουν τα Συστήματα Διαχείρισης Ποιότητας ISO 9000 καθώς και τη Διοίκηση Ολικής Ποιότητας (Total Quality Management – TQM)
- εφαρμόζουν τα Συστήματα Διαχείρισης της Ασφάλειας των τροφίμων
- εφαρμόζουν τα Συστήματα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και Ολοκληρωμένης Διαχείρισης
- εφαρμόζουν τον στατιστικό ποιοτικό έλεγχο στη βιομηχανία τροφίμων
- εκτιμούν το κόστος της ποιότητας και της ασφάλειας στα τρόφιμα
Γενικές Ικανότητες
- Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση των απαραίτητων τεχνολογιών
- Αυτόνομη εργασία
- Ομαδική Εργασία
- Ελεύθερη και δημιουργική σκέψη
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
- Βασικές αρχές διαχείρισης της ποιότητας,
- Συστήματα διαχείρισης ποιότητας ISO 9000,
- Διοίκηση Ολικής Ποιότητας (Total Quality Management – TQM),
- Συστήματα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (Κανονισμός EMAS, το πρότυπο ISO 14001)
- Ορθή Βιομηχανική Πρακτική,
- Ορθή Υγιεινή Πρακτική,
- Συστήματα Διαχείρισης της Ασφάλειας Τροφίμων (Σύστημα HACCP, NTERNATIONAL FOOD STANDARD, Σύστημα HALAL, Σύστημα BRITISH RETAIL CONSORTIUM, KOSHER, FSSC 22000, SQF),
- Συστήματα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (AGRO 2 – 2-1 & 2-2).
- Άλλα Ευρωπαϊκά και Διεθνή Πρότυπα
ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Ξενόγλωσση
- Abuhav, I. (2016). ISO 9001:2015 A Complete Guide to Quality Management Systems, Taylors and Francis, Portland, USA.
- ISO 19011:2011. Guidelines for auditing management systems, International Organization for Standardization.
- Mortimore, S. and Wallace, C. (2001). HACCP, Oxford Blackwell Science, London, U.K.
- Walker, E., Pritchard, C. and Forsythe, S. (2003). Hazard Analysis Critical Control Point and Prerequisite Programme implementation in small and medium size food businesses, Food Control, 14, 169-174.
- Pierson, Μ. D. And Corlett, Jr. D.A. (1992). HACCP Principles and Applicαtions, published by Van Norstand Reinhold, New Υork.
- Microorganisms in Foods 7 (2002). International Commission on Microbiological Specifications for Foods (ICMSF), Kluwer.
- Sansawat, S. and Muliyil, V. (2011). Comparing Global Food Safety Initiative (GFSI) Recognised Standards.
- Total Quality Management (1994): The European Model for Self-Appraisal, European Foundation for Quality Management, Brussels.
- Earley, R. (1995). Guide to Quality management Systems for the Food industry, Blackie Academic & Professional, London.
- Gould, W. Α. (1992). Total Quality management for the Food /industries. CTI Publications INC., Baltimore, USA.
- British Retail Consortium (2015). Global Standard Food Safety. Issue 7. London, www.brcglobalstandards.com.
- Dimadama, Z. (2010). “Knowledge, innovation and sustainability: The implementation of voluntary environmental policies in Greece: The case of environmental management systems”, Journal of US-China Public Administration, 7 (7).
- Shah Syed Alam Nazura Mohamed Sayut (2011). Applying the theory of planned behavior in Halal food purchasing, International Journal of Commerce and Management, 21(1), 8-20.
- Wenk, M. (2005). The European Union’s Eco-Management and Audit Scheme (EMAS), The Netherlands: Springer.
- Hubbart, M.R.(1996). Statistical Quality Control for the Food /industry, 2nd Edition, Chapman & Hall, London.
- Atkinson, P.E. (1990). Creating Culture Change: the key to successful total quality management, IFS, Bedford, UK.
- Blackburn, C. and McClure, P. (2002). Food borne Pathogens, Hazards, Risk Analysis and Control, C.H.I.P.S.
- Brown, M. and Stringer, M. (2002). Microbiological Risk Assessment in Food Processing, C.H.I.P.S.
- Gould, W.A. (1994). Current Good Manufacturing Practices (CGMP’s) / Food Plant Sanitation, CTI Publications Inc.
Ελληνική
- Τσάκνης, Ι. (2021). Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμων και Ποτών, 2η Έκδοση, Εκδόσεις Τζιόλα, ISBN: 978-960-418-905-2, Θεσσαλονίκη.
Συναφή επιστημονικά περιοδικά:
- Biondi, V. and Frey, M. (1995). “Participation in the EU Eco-Management and Audit Scheme: An Analysis of Small and Medium Sized Enterprises in Italy”, European Environment, 5, 128-133.
- Billy, T.J. (2002). HACCP – a work in progress, Food Control, 13, 359-362.
- Dimadama, Z. (2010). “Knowledge, innovation and sustainability: The implementation of voluntary environmental policies in Greece: The case of environmental management systems”, Journal of US-China Public Administration, 7 (7).
- Fulponi, L. (2006). Private voluntary standards in the food system: The perspective of major food retailers in OECD countries, Food policy, 31(1), 1-13.
- Henson, S. (2008). The role of public and private standards in regulating international food markets, Journal of International Agricultural Trade and Development, 4(1), 63-81.
- Iraldo, F., Testa, F. and Frey, M. (2009). Is an environmental management system able to influence environmental and competitive performance? The case of the eco-management and audit scheme (EMAS) in the European union, Journal of Cleaner Production, 17 (16), 1444-1452.
- Lagodimos, A., Chountalas, P. and Chatzi, K. (2006). The state of ISO 14001 certification in Greece, Journal of Cleaner Production, 15 (18), 1743-1754.
- Schothorst, M. Van (2002). Microbiological Risk Assessment of foods in international trade, Safety Science, 40, 359-382.
- Shah Syed Alam Nazura Mohamed Sayut (2011). Applying the theory of planned behavior in Halal food purchasing, International Journal of Commerce and Management, 21(1), 8-20.
- Stilo, A., Parisi, S., Delia, S., Anastasi, F., Bruno, G., and Laganà, P. (2008). [Food Security in Europe: comparison between the” Hygiene Package” and the British Retail Consortium (BRC) & International Food Standard (IFS) protocols], Annali di igiene: medicina preventiva e di comunita, 21(4), 387-401.