Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση να:
- Αξιολογούν οικονομικά τη σκοπιμότητα μιας επενδυτικής ιδέας στη βιομηχανία τροφίμων
- Δομούν τα απαιτούμενα διαγράμματα ροής
- Καταστρώνουν το μαθηματικό πρότυπο (μοντέλο)
- Αριστοποιούν δομικά και παραμετρικά την προτεινόμενη παραγωγική διαδικασία
Γενικές Ικανότητες
- Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
- Λήψη αποφάσεων
- Προαγωγή της κριτικής, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
- Αυτόνομη και Ομαδική Εργασία
- Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον
- Σχεδιασμός και διαχείριση έργων
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Περιγραφή: Το μάθημα αποσκοπεί να καταστήσει τους φοιτητές ικανούς να αξιολογήσουν οικονομικά, να αναπτύξουν, να σχεδιάσουν και να αριστοποιήσουν, νέες, ή να τροποποιήσουν υφιστάμενες γραμμές παραγωγής των βιομηχανιών τροφίμων.
Αναλυτικότερα το περιεχόμενο του μαθήματος περιλαμβάνει:
- Το αντικείμενο του σχεδιασμού των βιομηχανιών τροφίμων, σύγχρονες τάσεις.
- Είδη μελετών, τα στάδια του σχεδιασμού, βασικός και λεπτομερής σχεδιασμός.
- Οικονομική ανάλυση επενδυτικών σχεδίων, εκτίμηση παγίου κεφαλαίου, κόστους λειτουργίας – εσόδων, ταμειακό πρόγραμμα, μέθοδοι οικονομικής αξιολόγησης (NPV, IRR, ρυθμού επιστροφής, κεφαλαιοποιημένου κόστους), εφαρμογές.
- Είδη των διαγραμμάτων ροής, δόμηση και δομική αριστοποίηση (ανακυκλώσεις ροών, επιλογή διεργασιών), εφαρμογές.
- Μαθηματικό πρότυπο διεργασίας, βαθμοί ελευθερίας, επιλογή των μεταβλητών σχεδιασμού, εφαρμογές.
- Ενεργειακή και παραμετρική αριστοποίηση διεργασιών, μαθηματικές τεχνικές αριστοποίησης, εφαρμογές Η/Υ στην παραμετρική αριστοποίηση, παραδείγματα.
- Ολοκληρωμένα παραδείγματα εφαρμογής σχεδιασμού σε διεργασίες παραγωγής τροφίμων
ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Ξενόγλωσση:
- Fryer P. J., Pyle D. L., Rielly C.D., “Chemical Engineering for the Food Industry”, Blackie Academic & Professional, 1st ed., 1997.
- López-Gómez, A. and Barbosa-Cánovas G.V., 2005, “Food Plant Design”, Boca Raton, CRC Press.
- Luyben, W. L., “Process Modelling Simulation and Control for Chemical Engineers”, Mc Graw Hill, 2nd ed., New York, 1990.
- Maroulis, Z.B. and Saravacos, G.D., 2003, “Food Process Design”, Marcel Dekker Inc., New York, Basel.
- Maroulis, Z.B. and Saravacos, G.D., 2008, “Food Plant Economics”, CRC Press, Taylor & Francis Group, Boca Raton, New York.
- Peter M.S., Timmerhaus K.D., 1990, “Plant Design and Economics for Chemical Engineers”, McGraw-Hill.
Ελληνική:
- Μαρούλης Ζ.Β., Μαρίνος – Κουρής Δ., “Σχεδιασμός Χημικών Βιομηχανιών ” εκδόσεις Παπασωτηρίου, Αθήνα 1993.
- Κροκίδα M., Μαρίνος –Κουρής Δ. & Μαρούλης Ζ., Σχεδιασμός Θερμικών Διεργασιών, εκδόσεις ΕΜΠ, 2003.