Καθηγητές Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Μετά το τέλος του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση να:
- θα έχουν το βασικό υπόβαθρο γνώσεων στη Βιοτεχνολογία Τροφίμων
- θα έχουν μελετήσει τις βιοτεχνολογικές εφαρμογές για την παρασκευή τροφίμων.
- θα εμβαθύνουν στη νομοθεσία για παραγωγή και κατανάλωση βιοτεχνολογικών προϊόντων
- θα έχουν αναζητήσει μέσω βιβλιογραφικών δεδομένων πρώτων υλών ή τροφίμων που προέκυψαν από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και κυκλοφορούν στο εμπόριο ακόμα και σε χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Γενικές Ικανότητες
- Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
- Λήψη αποφάσεων
- Αυτόνομη Εργασία
- Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον
- Προαγωγή της κριτικής, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
- Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
- Εισαγωγή στη Βιοτεχνολογία Τροφίμων-Ιστορική Αναδρομή
- Τεχνολογία ανασυνδυασμένου DNA
- Ενζυμική-Μικροβιακή Βιοτεχνολογία
- Τεχνολογία Καθαρισμού Ενζύμων, ΧρωματογραφικέςΤεχνικές (Χρωματογραφία Διαπερατότητας, Χρωματογραφία Ιοντοαναλλαγής, Χρωματογραφία Συγγενείας), Κλιμάκωση Υγρής Χρωματογραφίας Στήλης, Μορφοποίηση Προϊόντος.
- Βιοαντιδραστήρες: Τύποι Βιοαντιδραστήρων (Βιοαντιδραστήρας Διαλείποντος Έργου ΠλήρουςΑναμίξεως, Βιοαντιδραστήρας Συνεχούς Λειτουργίας Πλήρους Αναμίξεως, Βιοαντιδραστήρας Στήλης,Βιοαντιδραστήρας Ρευστοποιημένης Κλίνης).
- Βιοτεχνολογία φυτών: Γενετικά τροποποιημένα φυτά στην παραγωγή τροφίμωνΚατασκευή διαγονιδιακών φυτών με τη βοήθεια του πλασμιδίουTi, ιών,με απευθείας μεταφορά DNA, Ρύθμιση της έκφρασης διαγονιδίων.Η εκμετάλλευση των διαγονιδιακών φυτών σε εμπορικό επίπεδο.
- Βιοτεχνολογία ζώων-Διαγονιδιακά Ζώα
- Σύγχρονες εφαρμογές των τεχνολογιών -omics στη Βιοτεχνολογία Τροφίμων
- Εφαρμογές της Βιοτεχνολογίας στην Βιομηχανία Τροφίμων: Οινοποιία, Ζυθοποιία, Αρτοποιία,Τυροκομία, Παραγωγή Βρώσιμων Ελαίων, Παρασκευή Προϊόντων Φρούτων, Αποικοδόμηση Αγροτοβιομηχανικών Αποβλήτων για Παραγωγή Προϊόντων Υψηλής ΠροστιθέμενηςΑξίας
- Φαρμακευτικές Εφαρμογές: Παραγωγή Αντιβιοτικών, Παραγωγή Ινσουλίνης
- Νομοθεσία για παραγωγή και κατανάλωση βιοτεχνολογικών προϊόντων
- Βιβλιογραφική Ανασκόπηση για τον εντοπισμό πρώτων υλών ή τροφίμων που προέκυψαν από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και κυκλοφορούν στο εμπόριο ακόμα και σε χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Ηθικά ζητήματα της Βιοτεχνολογίας Τροφίμων
ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Fundamentals of Food Biotechnology, Byong H. Lee, 2014
- Food Biotechnology, AnthonyPometto, Kalidas Shetty, GopinadhanPaliyath, Robert E. Levin 2th edition, 2009.
- Modern Biotechnology, J. Tramper, Yang Zhu, 2011.]
- Food Biotechnology: Microorganisms Y. H. Hui, 1995