Ερευνητικές Κατευθύνσεις

Οι ερευνητικές κατευθύνσεις του Τμήματος εστιάζονται στα ακόλουθα πεδία. Δίνεται έμφαση σε έργα με διεπιστημονική προσέγγιση στα οποία συμμετέχουν και συνεργαζόμενοι ερευνητές από άλλα Τμήματα του Πα.Δ.Α., Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.

1. Παραλαβή, ποιοτικός και ποσοτικός προσδιορισμός βιοδραστικών συστατικών (υδατοδιαλυτών και λιποδιαλυτών) με χρωματογραφικές, φασματοσκοπικές και φασματομετρικές μεθόδους από υποστρώματα τροφίμων ή αποβλήτων βιομηχανιών τροφίμων φυτικής και ζωϊκής προέλευσης.
2. Μέτρηση αντιοξειδωτικής και αντιμικροβιακής δράσης εκχυλισμάτων ή/και απομονωμένων φυσικών βιοδραστικών συστατικών με in vitro μεθόδους. Εφαρμογή τους σε υποστρώματα τροφίμων (π.χ. κρεατοσκευάσματα, έλαια, φιλέτα ψαριών). Έλεγχος σταθερότητας και διατηρησιμότητας με πειράματα επιταχυνόμενης φθοράς.
3. Ανίχνευση (δυνητικά) επιβλαβών συστατικών τροφίμων και ποτών (αλλεργιογόνα, μυκοτοξίνες, γενετικά τροποποιημένα).
4. Διάκριση φυτικών/ζωικών τροφίμων με βάση την ποικιλία ή το γένος, τη γεωγραφική προέλευση και άλλους παράγοντες σχετικούς με την ποιότητα του τροφίμου και την αυθεντικότητά του.
5. Βελτιστοποίηση συνθηκών ζυμώσεων από μικροβιακά στελέχη που δρουν ανταγωνιστικά σε παθογόνους μικροοργανισμούς και συμβάλλουν στη βελτίωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών.
6. Μελέτη της επίδρασης διατροφικών και βιοδραστικών συστατικών στον εντερικό μικροβιόκοσμο. Εύρεση βιοδεικτών και συσχέτιση καταστάσεων συμβίωσης /δυσβίωσης.
7. Μελέτη μεταβολικού προφίλ βιολογικών υποστρωμάτων και συσχέτιση με διατροφικούς παράγοντες.
8. Ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας.
9. Σχεδιασμός διεργασιών για την παραγωγή ασφαλών τροφίμων.
Voice toolbar
Φωνητική υποστήριξη