Υποψήφιος Διδάκτορας
alioannou@uniwa.gr
Σύντομο Βιογραφικό σημείωμα:
Ο Ιωάννου Αλέξανδρος – Γεώργιος αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας ΕΚΠΑ 2011 – 2015. Στη
συνέχεια ακολούθησε τον κύκλο σπουδών ΜΔΕ «Ανόργανης Χημείας και Τεχνολογίας» του
Τμήματος Χημείας ΕΚΠΑ κατά τα Ακαδημαϊκά έτη 2015 – 2017. Το Θέμα του διπλώματος
ειδίκευσης μεταπτυχιακών σπουδών του φέρει τον τίτλο «Μελέτη της θερμικής
σταθερότητας αλάτων και συμπλόκων ενώσεων με Rh(I) των τετραθειομεταλλικών
διανιόντων MoS4 2- και WS4
2-» . Τα γενικά ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται αφενός
σε τομείς σύνθεσης χημικών ενώσεων με σκοπό τη λειτουργία τους ως sensors στα τρόφιμα
αφετέρου δε στη μελέτη των φυσικοχημικών παραμέτρων στα τρόφιμα με σκοπό τον
προσδιορισμό με χημικές μεθόδους των ενώσεων που συμπεριφέρονται ως δείκτες
αλλοίωσης στα τρόφιμα. Παράλληλα είναι εξοικειωμένος με πληθώρα υπολογιστικών
τεχνικών επεξεργασίας φασμάτων (UV-Vis , FTIR, NMR). Είναι υποψήφιος διδάκτορας του
τμήματος επιστήμης και τεχνολογίας τροφίμων ΠΑΔΑ υπό την επίβλεψη της Δρ. Σινάνογλου
Β. με θέμα διατριβής τον «εμπλουτισμό των εδώδιμων ελαίων με δραστικά και
αντιοξειδωτικά συστατικά». Ασχολείται με τη μελέτη του εμπλουτισμού με βιοδραστικά
συστατικά στα λάδια με σκοπό τη βελτίωση της θερμοχημικής τους σταθερότητας μέσω
πειραμάτων επιταχυνόμενης φθοράς. Στα πλαίσια των ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων στο
Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων έχει συμμετάσχει σε επιστημονικές εργασίες
και διεθνή συνέδρια
Δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά:
1) Quality Assessment of Banana Ripening Stages by Combining Analytical Methods and Image Analysis, Applied Sciences , Vassilia J. Sinanoglou ,Thalia Tsiaka, Konstantinos Aouant ,Elizabeth Mouka ,Georgia Ladika ,Eftichia Kritsi, Spyros J. Konteles, Alexandros-George Ioannou ,Panagiotis Zoumpoulakis 1,Irini F. Strati and Dionisis Cavouras, March 2023
2) Highlighting the Potential of Attenuated Total Reflectance – Fourier Transform Infrared (ATR-FTIR) Spectroscopy to Characterize Honey Samples with Principal Component Analysis (PCA) Analytical Letters, A. G. Ioannou, E. Kritsi, V. J. Sinanoglou, D. Cavouras, T. Tsiaka, D. Houhoula, P. Zoumpoulakis, I. F. Strati, July 2022
3) In Vitro and In Silico Studies to Assess Edible Flowers’ Antioxidant Activities , Applied Sciences,Eftichia Kritsi, Thalia Tsiaka, Alexandros-George Ioannou, Vassiliki Mantanika, Irini F. Strati,Irene Panderi, Panagiotis Zoumpoulakis and Vassilia J. Sinanoglou, May 2022
Συμμετοχές σε συνέδρια:
->« 10th Greek Lipid forum 2022» Συμμετοχή με δύο πρωτότυπες εργασίες
1)Evaluation of protection against chemical deterioration of edible oils via enrichment with antioxidants Alexandros-George Ioannou, Irini F. Strati, Thalia Tsiaka, Panagiotis Zoumpoulakis and Vassilia J. Sinanoglou )Αθήνα , Ε.Ι.Ε. , 25 Νοεμβρίου 2022.
2) Assessment of shelf life elongation of enriched edible oils through Rancimat method
Alexandros-George Ioannou, Thalia Tsiaka*, Irini F. Strati, Panagiotis Zoumpoulakis and Vassilia J. Sinanoglou Laboratory of Chemistry, Analysis & Design of Food Processes, Department of Food Science and Technology, University of West Attica, Ag. Spyridonos 12243, Egaleo, Greece.
à «ΙΜΑ 2023» Συμμετοχή στοδιεθνές συνέδριο με δύο πρωτότυπες εργασίες:
1)Assessment of enriched oils thermal stability after frying using Attenuated Total Reflectance Fourier Transform Infrared Spectroscopy A.-G. Ioannou, T. Tsiaka, P. Zoumpoulakis and V. J. Sinanoglou Laboratory of Chemistry, Analysis & Design of Food Processes, Department of Food Science and Technology, University of West Attica.
2)Comparative evaluation of strawberries fruits and leaves using Attenuated Total Reflectance Fourier Transform Infrared Spectroscopy G. Ladika¹, I. Stephanaki¹, A.-G. Ioannou¹, I. F. Strati¹, V. J. Sinanoglou¹ and D. Cavouras² ¹ Laboratory of Chemistry, Analysis & Design of Food Processes, Department of Food Science and Technology, University of West Attica ² Department of Biomedical Engineering, University of West Attica