
Επίκουρος Καθηγήτρια
antzimani@uniwa.gr
210 538 5520
Κ11-121
Δευτέρα: 13:00-15:00 Τετάρτη: 10:00-12:00 Πέμπτη: 11:00-13:00
Η Δρ. Αθηνά Ντζιμάνη είναι απόφοιτη του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2003). Το 2006 ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Επιστήμη Τροφίμων και Διατροφή, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με τίτλο «Μελέτη της επίδρασης της συσκευασίας στο χρόνο ζωής φιλέτων καπνιστής γαλοπούλας». Αναγορεύτηκε διδάκτωρ Χημείας μετά την ολοκλήρωση της έρευνας με τίτλο «Μελέτη της επίδρασης των φυσικών αντιμικροβιακών παραγόντων στη συντήρηση και ασφάλεια ημι-μαγειρεμένου κρέατος πουλερικών» στο εργαστήριο Χημείας Τροφίμων του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2011).
Διαθέτει εκτενή εμπειρία σε θέματα σχετικά με τη συσκευασία τροφίμων (εδώδιμες μεμβράνες με αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική δράση, συσκευασία σε τροποποιημένη ατμόσφαιρα), καθώς και τη μελέτη των εφαρμογών τους σε τρόφιμα. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν επίσης τη μικροβιολογία και ασφάλεια τροφίμων, τις κινητικές ανάπτυξης/θανάτωσης των μικροοργανισμών, την αντιμικροβιακή δράση φυσικών συστατικών, την αξιοποίηση παραπροϊόντων φυτικής και ζωικής προέλευσης, καθώς και την εκχύλιση και εφαρμογή βιοδραστικών συστατικών σε τρόφιμα και συστήματα συσκευασίας, τη βιοπροσβασιμότητα βιοδραστικών ενώσεων, τις καινοτόμες μεθόδους συντήρησης, τον οργανοληπτικό έλεγχο και τον προσδιορισμό της διάρκειας ζωής των τροφίμων.
Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα, καθώς και σε συνεργατικά προγράμματα με μεγάλες ελληνικές βιομηχανίες τροφίμων, επιτυγχάνοντας τη συσχέτιση της συσκευασίας, της επεξεργασίας και των συνθηκών συντήρησης τροφίμων με μικροβιολογικές, φυσικοχημικές και οργανοληπτικές παραμέτρους των τροφίμων. Έχει επιδείξει συνεχές ερευνητικό και διδακτικό έργο στο Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ τα τελευταία 10 χρόνια. Επιπλέον, έχει επιβλέψει πλήθος διπλωματικών και μεταπτυχιακών εργασιών. Παράλληλα, έχει εργαστεί ως Εργαστηριακή και Επιστημονική Συνεργάτιδα στο ΤΕΙ Λάρισας, στα Τμήματα Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής & Διαιτολογίας (Παράρτημα Καρδίτσας), όπου δίδαξε μαθήματα σχετικά με τη Συντήρηση, Επεξεργασία και Μικροβιολογία Τροφίμων.
Το ερευνητικό της έργο περιλαμβάνει 25 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, 1 κεφάλαιο βιβλίου και περισσότερες από 40 ανακοινώσεις σε συνέδρια, συγκεντρώνοντας 988 αναφορές και h-index 13 (Scopus, 2025). Είναι κριτής σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά (Foods, Agriculture, Molecules) και έχει διατελέσει φιλοξενούμενη συντάκτρια (Guest Editor) στο περιοδικό Foods, σε ειδικά τεύχη με θεματικές περιοχές που αφορούν στις καινοτομίες στη μικροβιολογία, συντήρηση, επεξεργασία και συσκευασία των τροφίμων.
Google Scholar: https://scholar.google.com/scholar?hl=el&as_sdt=0%2C5&q=Ntzimani+Athina&btnG=
Research Gate: https://www.researchgate.net/search/publication?q=Ntzimani%2BAthina