ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Κωδικός Μαθήματος:

3031-3032

Εξάμηνο:

Γ' Εξάμηνο

Κατηγορία:

ΜΕΥ

Ώρες:

6

Μονάδες ECTS:

7


Μαθησιακά Αποτελέσματα

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση να: 

  • Κατανοεί την δομή και  λειτουργία του μικροβιακού κυττάρου. 
  • Αποκτά βασικές γνώσεις του βακτηριακού μεταβολισμού. 
  • Κατανοεί την συστηματική ταξινόμηση των μικροοργανισμών και ιδιαιτέρα      αυτών που ενδιαφέρουν την Βιομηχανία Τροφίμων. 
  • Κατανοεί τον μικροβιακό πολλαπλασιασμό και τους παράγοντες που τον         επηρεάζουν. 
  • Κατανοεί τις διαδικασίες σπορογένεσης και τις επιπτώσεις στην ποιότητα και ασφάλεια των τροφίμων 
  • Κατανοεί τις αιτίες των μικροβιακών αλλοιώσεων των τροφίμων και τις συνδέει με ομάδες μικροοργανισμών που συμμετέχουν σε αυτές.  
  • Κατανοεί τις αιτίες που προκαλούν τις τροφιμογενείς ασθένειες και την πρόβλεψη των παθογόνων μικροοργανισμών που μπορούν να αναπτυχθούν στα τρόφιμα κατά την προετοιμασία, παραγωγή και αποθήκευση. 
  • Αναπτύσσει ικανότητες πρόβλεψης των αναγκαίων μέτρων για τον έλεγχο αλλοιογόνων και παθογόνων μικροοργανισμών στα τρόφιμα. 
  • Αποκτά βασικές γνώσεις που απαιτούνται για την εγκατάσταση και λειτουργία  συστήματος Διασφάλισης Ποιότητας σε Βιομηχανία Τροφίμων. 
  • Κατανοεί το ρόλο των ωφέλιμων μικροοργανισμών στην επεξεργασία, τη συντήρηση και ασφάλεια των τροφίμων, και των πιθανών οφελών υγείας από την κατανάλωση τέτοιων μικροοργανισμών. 

 

Γενικές Ικανότητες

  • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
  • Λήψη αποφάσεων
  • Αυτόνομη εργασία
  • Ομαδική εργασία
  • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

 

Θεωρητικό Μέρος Μαθήματος 

  1. Κατάταξη των σπουδαιότερων για την Βιομηχανία Τροφίμων μικροοργανισμών. 
  2. Βακτήρια, ζύμες και μύκητες
  3. Μικροβιακή Βιοχημεία 
  4. Παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη των μικροοργανισμών, στα τρόφιμα: υγρασία, ενεργότητα ύδατος, δυναμικό οξειδοαναγωγής, συγκέντρωση υδρογονοϊόντων, pH, θρεπτικά συστατικά,  
  5. Πηγές επιμόλυνσης των τροφίμων από μικροοργανισμούς.
  6. Η συντήρηση των τροφίμων από μικροβιολογική άποψη
  7. Μικροβιακές αλλοιώσεις των διαφόρων κατηγοριών τροφίμων.
  8. Παθογόνοι μικροοργανισμοί και τροφικές δηλητηριάσεις (φυσιολογία, πηγές και αίτια μολύνσεων, ασθένεια και συμπτώματα, μέτρα πρόληψης). 

9.Β ασικές  μέθοδοι Αρίθμησης και ανίχνευσης των μικροοργανισμών στα τρόφιμα 
 

Εργαστηριακό Μέρος Μαθήματος 
1. Εισαγωγή στις βασικές λειτουργείας ενός Εργαστηρίου Μικροβιολογίας. 

  1. Εξοπλισμός κλασικού εργαστηρίου Μικροβιολογίας τροφίμων
  2. Κανόνες ασφαλείας Μικροβιολογικού εργαστηρίου

4.Τεχνικές απομόνωσης αμιγούς στελέχους 

  1. Μικροσκόπιο – Τεχνικές Μικροσκοπίας 
  2. Διαδικασίες/ Σκοπιμότητα χρώσεων 
  3. Χρώση κατά Gram
  4. Θρεπτικά υποστρώματα – κατηγορίες – χρήση
  5. Τεχνικές απολύμανσης – αποστείρωσης

10.Τεχνικές ταυτοποίησης βακτηρίων 

  1. Βιοχημικές δοκιμές – API test

 

ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. Κοτζεκίδου-Ρουκά Π. (2016). Μικροβιολογία-Μικροβιολογική Ανάλυση Τροφίμων. Εκδόσεις ΓΙΑΧΟΥΔΗ Keweloh (2013). Μικροβιολογία και Υγιεινή Τροφίμων. Εκδοτικός Όμιλος ΙΩΝ
  2. Bibek Ray, Arun Bhunia (2013). Fundamental Food Microbiology, Fifth Edition. CRC Press
  3. Martin R Adams, Maurice O Moss, Peter McClure (2016). Food Microbiology. Royal Society of Chemistry James M. Jay, Martin J. Loessner, David A. Golden (2008). Modern Food Microbiology. Springer Science & Business Media