Καθηγητές Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση να:
- Κατανοεί τις βασικές αρχές και πρακτικές των κυριοτέρων τεχνικών επεξεργασίας και συντήρησης των τροφίμων
- Περιγράφει τις μεθόδους επεξεργασίας τροφίμων, με έμφαση στη συντήρηση από άποψη μικροβιολογική, φυσικοχημική και υπολογισμού & σχεδιασμού – λειτουργίας των εγκαταστάσεων επεξεργασίας
- Είναι εξοικειωμένος με τις μεθόδους συντήρησης των τροφίμων που περιλαμβάνουν εφαρμογή θερμότητας, χαμηλές θερμοκρασίες και ακτινοβολία
- Κατανοεί τις βασικές αρχές και τις μεθόδους σχεδιασμού των επεξεργασιών αυτών
- Κατανοεί τους παράγοντες που επηρεάζουν τα χαρακτηριστικά και την ποιότητα των προϊόντων
- Είναι εξοικειωμένος με τον χρησιμοποιούμενο εξοπλισμό
Γενικές Ικανότητες
- Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
- Προαγωγή της κριτικής, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
- Αυτόνομη Εργασία
- Ομαδική Εργασία
- Σχεδιασμός και διαχείριση έργων
- Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Περιγραφή: Εφαρμογή των αρχών της χημείας, μικροβιολογίας και της φυσικής στην επεξεργασία των τροφίμων. Συντήρηση με θερμική επεξεργασία, χαμηλές θερμοκρασίες και ακτινοβολία.
Αναλυτικότερα το περιεχόμενο του μαθήματος περιλαμβάνει:
- Εισαγωγή στην Επεξεργασία Τροφίμων
- Ίδρυση Μονάδων Παραγωγής Τροφίμων
- Θερμική Επεξεργασία των Τροφίμων
-Θερμική Αντίσταση
-Μετάδοση Θερμότητας
-Υπολογισμός Θερμικής Επεξεργασίας
-Θερμική Υποβάθμιση των Τροφίμων
-Εφαρμογής της Θερμικής Επεξεργασίας
-Αλλοίωση των Θερμικά Επεξεργασμένων Τροφίμων - Συντήρηση με Χαμηλές Θερμοκρασίες
-Αρχές Συντηρήσεως με Χαμηλές Θερμοκρασίες
-Η Ψύξη των Τροφίμων
-Ελεγχόμενες – Τροποποιημένες Ατμόσφαιρες
-Η Κατάψυξη των Τροφίμων
-Μεταφορά & Διάθεση των υπό Χαμηλή Θερμοκρασία Συντηρουμένων Τροφίμων - Επεξεργασία με Χρήση Ακτινοβολίας
-Η Ακτινοβόληση των Τροφίμων
-Επεξεργασία με Ραδιοσυχνότητα
-Επεξεργασία με Μικροκύματα
-Επεξεργασία με Υπέρυθρη Ακτινοβολία
ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Λάζος Ε., Λάζου Α. (2017). Επεξεργασία τροφίμων 1: Διεργασίες συντηρήσεως με θέρμανση, χαμηλές θερμοκρασίες και ακτινοβολούμενη ενέργεια. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗ
- Rahman MS (2007) Handbook of Food Preservation, Second Edition. Food Science and Technology. CRC Press
- Ramaswamy HS, Marcotte M (2006) Food Processing: Principles and Applications. CRC Press
- Brennan JG, Grandison AS (2011) Food Processing Handbook. John Wiley & Sons
- Fellows PJ (2009) Food Processing Technology – Principles and Practice (3rd Edition). Woodhead Publishing
- Holdsworth SD, Simpson R (2016). Thermal Processing of Packaged Foods. Food Engineering Series. Springer International Publishing
- Karel M, Lund DB (2003) Physical Principles of Food Preservation. Marcel Dekker
- Saravacos GD, Maroulis ZB (2010) Food Process Engineering Operations. Taylor and Francis
- Brown M (2008) Chilled Foods – A Comprehensive Guide (3rd Edition). Woodhead Publishing
- Evans JA (2008) Frozen Food Science and Technology. Blackwell Pub.
- Hui YH (2004) Handbook of Frozen Foods. Marcel Dekker
- Miller RB (2010) Electronic Irradiation of Foods: An Introduction to the Technology. Springer
- Sommers CH, Fan X (2012) Food Irradiation Research and Technology. Wiley
- Schubert H, Regier M (2005) The Microwave Processing of Foods. Woodhead Publishing Limited
Συναφή επιστημονικά περιοδικά:
- Journal of Food Processing and Preservation
- Food and Bioproducts Processing
- Journal of Food Science
- Innovative Food Science and Emerging Technologies
- LWT – Food Science and Technology
- Trends in Food Science & Technology
- European Food Research and Technology
- Critical Reviews in Food Science and Nutrition
- Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety