Αναπληρώτρια Καθηγήτρια
alazou@uniwa.gr
210 538 7512
K11-029
Τρίτη 12:00-17:00, Τετάρτη 14:00-17:00
Η κ. Ανδριάνα Λάζου είναι Δρ. Χημικός Μηχανικός και κατέχει τη θέση Αναπληρώτριας Καθηγήτριας στο Εργαστήριο Χημείας, Ανάλυσης και Σχεδιασμού Διεργασιών Επεξεργασίας Τροφίμων του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Αποφοίτησε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) το 2005. Ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή το 2011, στο ΕΜΠ, στη Σχολή Χημικών Μηχανικών, πάνω στο αντικείμενο της Μηχανικής Τροφίμων και Ανάλυσης Διεργασιών Τροφίμων, και υποστήριξε επιτυχώς τη διατριβή της με τίτλο «Μελέτη Ιδιοτήτων Τροφίμων Εκβολής». Η κ. Λάζου έχει εμπειρία στη Μηχανική Τροφίμων και ειδικότερα στην ανάλυση και ανάπτυξη της διεργασίας της εκβολής. Επίσης, από το 2007, έχει εμπλακεί ως ερευνήτρια σε ερευνητικά προγράμματα και τα ερευνητικά πεδία ενδιαφέροντος της περιλαμβάνουν την επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων, την ανάλυση, σχεδιασμό και αριστοποίηση διεργασιών, την επεξεργασία τροφίμων, τη μικρο-ενθυλάκωση, τις φυσικές ιδιότητες τροφίμων και τη σχεδιασμένη δομή τροφίμων. Η κ. Λάζου είναι συγγραφέας 5 συγγραμμάτων που αφορούν τις διεργασίες επεξεργασίας τροφίμων, τις φυσικές ιδιότητες τροφίμων και την επιστήμη και τεχνολογία δημητριακών. Η κ. Λάζου έχει δημοσιεύσει πάνω από 20 επιστημονικά άρθρα σε διεθνή περιοδικά και πάνω από 20 επιστημονικές εργασίες σε εθνικά και διεθνή συνέδρια. Είναι κριτής σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά στο τομέα της επιστήμης και τεχνολογίας τροφίμων. Έχει 10ετή διδακτική εμπειρία στους τομείς που περιλαμβάνουν: Φυσικές Διεργασίες, Σχεδιασμός Χημικών Βιομηχανιών, Μηχανική τροφίμων, Επεξεργασία Τροφίμων και Φυσικές Ιδιότητες Τροφίμων, Επιστήμη και Τεχνολογία Δημητριακών. Η κ. Λάζου είναι μέλος της συντονιστικής επιτροπής του ΠΜΣ «Καινοτομία, Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμων» του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του ΠΑΔΑ και συντονίστρια των μαθημάτων Αρχές και Μέθοδοι Επεξεργασίας και Συντήρησης Τροφίμων και Ειδικά θέματα επεξεργασίας, συντήρησης και συσκευασίας τροφίμων.
Email: alazou@uniwa.gr – alazou259@gmail.com
Τηλ. Επικοινωνίας: 2105387512
Διεύθυνση: Αγίου Σπυρίδωνος, 122 43, Αιγάλεω, Αθήνα, Ελλάδα
Συγγράματα:
- ΛΑΖΟΥ Α. 2011, Μελέτη Ιδιοτήτων Τροφίμων Εκβολής, Διδακτορική Διατριβή (http://dspace.lib.ntua.gr/handle/123456789/5601).
- ΛΑΖΟΣ, Ε.Σ. & ΛΑΖΟΥ, .Ε. (2016). Επιστήμη & Τεχνολογία Σιτηρών. Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα.
- ΛΑΖΟΣ, Ε.Σ. & ΛΑΖΟΥ, Α.Ε. (2016). Επεξεργασία Τροφίμων: 1 Διεργασίες Συντηρήσεως με Θέρμανση, Χαμηλές Θερμοκρασίες & Ακτινοβολουμένη Ενέργεια, 2η Έκδοση. Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα.
- ΛΑΖΟΣ, Ε.Σ. & ΛΑΖΟΥ, Α.Ε. (2016). Επεξεργασία Τροφίμων: 2 Διεργασίες Συντηρήσεως με Φυσικοχημικές, Βιολογικές, Νέες & Αναδυόμενες Τεχνολογίες, 2η Έκδοση. Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα.
- ΛΑΖΟΥ, Α.Ε. (2019). Φυσικές Ιδιότητες Τροφίμων. Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα.
Κεφάλαια σε βιβλία
- Lazou A. & Krokida M. 2016. Extrusion for Microencapsulation. In. Thermal and Nonthermal Encapsulation Methods, CRC Press.
Δημοσιεύσεις
- Lazou, A. E., Michailidis, P. A., Thymi, S., Krokida, M. K. and Bisharat, G. I. (2007) “Structural properties of corn-legume based extrudates as a function of processing conditions and raw material characteristics, International Journal of Food Properties, 10 (4), 721 – 738.
- Lazou A.E., Krokida M.K., Karathanos V.T. and Marinos-Kouris D., (2010) “Mechanical properties of corn-legume based extrudates”, International Journal of Food Properties, 13(4), 847 – 863.
- Lazou, A.E.*, Krokida M.K. and Tzia K., (2010) “Sensory properties and acceptability of corn and lentil based extrudates”, Journal of Sensory Studies, 25(6), 838-860.
- Lazou, A.E.*, Krokida M.K., (2010) “Functional properties of corn and corn-lentil extrudates”, Food Research Intenational, 43 (2), 609-616.
- Lazou, A.E.*, Krokida, M.K., (2010) “Structural and textural characterization of corn–lentil extruded snacks”, Journal of Food Engineering, 100(3), 392-408.
- Lazou, A.*, and Krokida, M. (2011). Thermal characterization of corn-lentil extruded snacks. Food Chemistry, 127(4), 1625-1633.
- Lafka, T.-I., Lazou, A. E., Sinanoglou, V. J., & Lazos, E. S. (2011). Phenolic and antioxidant potential of olive oil mill wastes. Food Chemistry, 125(1), 92-98.
- Lazou A.*, Krokida M., Zogzas N., Karathanos V. (2011). Lentil-based snacks: Structural and textural evaluation. Procedia Food Science 1, 1593-1600.
- Bratakos S. M., Lazou A.E., Bratakos M.S. and Lazos E.S. (2012). Aluminium in food and daily dietary intake estimate in Greece. Food Additives and Contaminants: Part B: Surveillance, 5(1), 33-44.
- Lafka T.I., Lazou A.E., Sinanoglou V.J. and Lazos E.S. (2013). Phenolic extracts from wild olive leafs and their potential as edible antioxidants. Foods, 2, 18-31.
- Bisharat, G., Lazou, A., Panagiotou, N., Krokida, M., Maroulis Z. (2014) Antioxidant potential and quality characteristics of vegetable-enriched corn-based extruded snacks. Journal of Food Science and Technology, 1-15.
- Lazou A.E., Giannakourou M.G., Lafka T.I., Lazos E.S. (2016) Kinetic Study of the Osmotic Pretreatment and Quality Evaluation of Traditional Greek Candied Pumpkin. Gavin J Food Nutrit Sci 2016: 28-.
- Katsoufi S, Lazou A.E.*, Giannakourou M.C., Krokida M. 2017. Mass transfer kinetics and quality attributes of osmo-dehydrated candied pumpkins using nutritious sweeteners. Journal of Food Science and Technology. J Food Sci Technol 54: 3338-3348.
- Katsoufi, S., Lazou, A.E.*, Giannakourou, M.C. and Krokida, M.K., 2020. Air drying kinetics and quality characteristics of osmodehydrated-candied pumpkins using alternative sweeteners. Drying Technology, pp.1-12.
- Lazou A.*, Nikolidaki E., Karathanos V., Zogzas N. 2020. Thermal properties of Corinthian currant pastes as affected by storage. J Food Processing and Preservation. 2020; 44:e14755.
- Giannakourou M.C., Lazou A.E., Dermesonlouoglou E.K., 2020. Optimization of Osmotic Dehydration of Tomatoes in Solutions of Non-Conventional Sweeteners by Response Surface Methodology and Desirability Approach. Foods, 9, 1393.
- Lazou A.Ε., Dermesonlouoglou E.K. & Giannakourou, M.C. 2020. Modeling and Evaluation of the Osmotic Pretreatment of Tomatoes (S. lycopersicum) with Alternative Sweeteners for the Production of Candied Products. Food Bioprocess Technol 13, 948–96.
- Lazou, A.E.* 2022. Food extrusion: An advanced process for innovation and novel product development. Critical Reviews in Food Science and Nutrition: p. 1-29.
- Andriana Lazou*, Georgios Anastasiadis, Tarsia Provata, Zoi Koliou, Styliani Protonotariou. 2022. Utilization of industrial hemp by-product defatted seed flour: effect of its incorporation on the properties and quality characteristics of “tsoureki,” a rich-dough baked Greek product. Journal of the Science of Food and Agriculture, 2023. 103 (8): p. 3984-3996.
- Andriana E. Lazou, Panagiota-Kyriaki Revelou, Spiridoula Kougioumtzoglou, Irini F. Strati, Anastasia Kanellou, Anthimia Batrinou, 2024. Cultured meat: A survey of awareness among Greek consumers[J]. AIMS Agriculture and Food, 9(1): 356-373. doi: 10.3934/agrfood.2024021
- Lazou A.E.*, 2024. Properties, structure and acceptability of innovative legume-based biscuits with alternative sweeteners, International Journal of Food Science, Hindawi, Volume 2024, https://doi.org/10.1155/2024/8216796.
- Andriana E. Lazou*, Kyriaki Chatzimichail, Panagiota-Kyriaki Revelou, Petros Tarantilis, Styliani Protonotariou, Ioanna Mandala and Irini F. Strati, 2024. Effect of the storage process on quality characteristics of hemp enriched “tsoureki” a rich-dough baked Greek product. Journal of Food Science, 89, 3230–3247. https://doi.org/10.1111/1750-3841.17128.
- Stavropoulou N.A., Lazou A.E., Giannakourou M.C., Sustainable Utilization of Mushroom By-Products Processed with a Combined Osmotic Dehydration Pretreatment and a Hot-Air-Drying Step. Foods. 2024; 13(9):1339. https://doi.org/10.3390/foods13091339.
Μαθήματα προπτυχιακού:
Φυσικές και δομικές ιδιότητες τροφίμων
Επιστήμη & Τεχνολογία Δημητριακών και Προϊόντων τους
Επεξεργασία Τροφίμων Ι
Επεξεργασία Τροφίμων ΙΙ
Μηχανική Τροφίμων ΙΙ
Μαθήματα ΠΜΣ «Καινοτομία, Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμων»
Αρχές και Μέθοδοι Επεξεργασίας και Συντήρησης Τροφίμων
Ειδικά θέματα επεξεργασίας, συντήρησης και συσκευασίας τροφίμων
Ερευνητικά Προγράμματα
- 2010-2012: Ερευνήτρια στο Πρόγραμμα ενίσχυσης βασικής έρευνας (Π.Ε.Β.Ε. – Ε.Μ.Π. (2010) με τίτλο: «Μελέτη της δομής και των ιδιοτήτων προϊόντων εκβολής αυξημένης διατροφικής αξίας».
- 2013- 2015: Ερευνήτρια στο πρόγραμμα «Παραγωγή και μελέτη ιδιοτήτων νέων τροφίμων από παραπροϊόντα πάστας ξηρών φρούτων» (υποέργο 38), στα πλαίσια του ερευνητικού έργου «Αρχιμήδης ΙΙΙ – Ενίσχυση Ερευνητικών Ομάδων ΤΕΙ».
- 12/12/2016-31/05/2017: Ερευνήτρια στο πρόγραμμα «Ανάπτυξη αρωματικών προϊόντων για τρόφιμα»
- 8/11/2022-01/02/2023: Επιστημονική Υπεύθυνη στο ερευνητικό έργο με τίτλο «Σχεδιασμός και αριστοποίηση διεργασιών ξηράνσεως με λυοφιλίωση υδατικών φυσικών εκχυλισμάτων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών». Συνεργασία με εταιρεία «Natural Food Additives».
- 14/12/2022-13/12/2025: Επιστημονική Υπεύθυνη στο ερευνητικό έργο με τίτλο «ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΡΟΔΑΚΙΝΩΝ & ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΩΝ ΜΕΣΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΜΕΤΑΣΥΛΛΕΚΤΙΚΩΝ ΧΕΙΡΙΣΜΩΝ», στα πλαίσια της Δράσης 2 των Υπομέτρων 16.1 – 16.2 «Ίδρυση και λειτουργία Επιχειρησιακών Ομάδων της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας», Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
- 01/11/2023-14/02/2024: Επιστημονική Υπεύθυνη στο ερευνητικό έργο με τίτλο «Σχεδιασμός και αριστοποίηση διεργασιών ξηράνσεως με λυοφιλίωση υδατικών φυσικών εκχυλισμάτων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών». Συνεργασία με εταιρεία «Natural Food Additives».