Καθηγητές Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση να:
- Γνωρίζει τις φυσικοχημικές διεργασίες και τα συστατικά των τροφίμων που οδηγούν στην παραγωγή, σταθεροποίηση και διαμόρφωση της υφής και δομής προϊόντων τροφίμων
- Γνωρίζει τις λειτουργικές ιδιότητες και λειτουργικά χαρακτηριστικά των συστατικών των τροφίμων
- Γνωρίζει πως οι φυσικές ιδιότητες επηρεάζουν την ποιότητα των τροφίμων και την εκτίμηση αυτής
- Γνωρίζει τη χρήση των φυσικών ιδιοτήτων στο σχεδιασμό των διεργασιών και του εξοπλισμού επεξεργασία τροφίμων
- Γνωρίζει την εμπλοκή των ιδιοτήτων σε προσομοιώσεις διεργασιών επεξεργασίας τροφίμων
- Γνωρίζει πως οι ιδιότητες εμπλέκονται στο χειρισμό, επεξεργασία, συντήρηση, συσκευασία, αποθήκευση και διανομή των τροφίμων
- Γνωρίζει τις ενώσεις και συστατικά που οδηγούν στην αύξηση του χρόνου ζωής των τροφίμων
Γενικές Ικανότητες
- Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση των απαραίτητων τεχνολογιών
- Αυτόνομη εργασία
- Ομαδική Εργασία
- Ελεύθερη και δημιουργική σκέψη
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
- Εισαγωγή στις φυσικές ιδιότητες των τροφίμων.
- Νερό: δομή, ιδιότητες, νερό σε συστήματα τροφίμων
- Ενεργότητα ύδατος
- Υαλώδης μετάπτωση
- Ρεολογικές ιδιότητες των τροφίμων
- Επιφανειακές ιδιότητες
- Θερμικές ιδιότητες
- Ηλεκτρικές και Διηλεκτρικές ιδιότητες
- Οπτικές Ιδιότητες Τροφίμων
- Μηχανικές Ιδιότητες(Μάζα και Γεωμετρικές ιδιότητες – σχήμα, μέγεθος, όγκος, πυκνότητα, πορώδες)
- Ακουστικές ιδιότητες
- Ιδιότητες Μεταφοράς μάζας
- Δομή, Μήτρα & Ιδιότητες Τροφίμων
ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Λάζου Α.Ε.(2019). Φυσικές Ιδιότητες Τροφίμων, Εκδόσεις Παπαζήσης, Αθήνα
- Serpil Sahin, Servet Gülüm Sumnu (2006).Physical Properties of Foods. Springer International
- Ignacio Arana (2016). Physical Properties of Foods: Novel Measurement Techniques and Applications. CRC Press
- M. Shafiur Rahman (2009). Food Properties Handbook, Second Edition. CRC Press
- M.A. Rao, Syed S.H. Rizvi, Ashim K. Datta, Jasim Ahmed (2014). Engineering Properties of Foods, Fourth Edition. CRC Press
Συναφή επιστημονικά περιοδικά:
- International Journal of Food Properties
- Journal of Food Engineering