Μαθησιακά Αποτελέσματα
- Αποκτήσει βασικές γνώσεις για τις ομάδες των μικροοργανισμών που απαντούν στα τρόφιμα.
- Μπορεί να αξιολογήσει την σημασία της παρουσίας ομάδων μικροοργανισμών στα τρόφιμα
- Μπορεί να αναγνωρίσει τους τεχνολογικά ωφέλιμους μικροοργανισμούς που συναντάμε στα ζυμούμενα τρόφιμα.
- Κατανοήσει την επίδραση των τεχνολογιών επεξεργασίας και συντήρησης τροφίμων επί των μικροοργανισμών.
- Αποκτήσει κριτική σκέψη και αξιολογική ικανότητα στην κατανόηση των κατάλληλων κατά περίπτωση τεχνολογιών για την διασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας των τροφίμων.
- Επιλέγει την καταλληλότερη μέθοδο μικροβιολογικής ανάλυσης και να ερμηνεύει τα αποτελέσματά της.
- Αξιολογεί και εφαρμόζει νέες και καινοτόμες προτεινόμενες μεθόδους μικροβιολογικής ανάλυσης και να τις συγκρίνει με την κλασσική μεθοδολογία.
Γενικές Ικανότητες
- Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
- Λήψη αποφάσεων
- Αυτόνομη εργασία
- Ομαδική εργασία
- Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
- Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Θεωρητικό Μέρος Μαθήματος
1] Κατηγορίες Μικροοργανισμών που απαντούν στα τρόφιμα : Αλλοιογόνοι, παθογόνοι, ωφέλιμοι.
2] Μικροβιολογία προϊόντων ανάλογα με τις μεθόδους επεξεργασίας και συντήρησης τους:
- Συντήρηση σε χαμηλές θερμοκρασίας
- Συντήρηση σε συσκευασία τροποποιημένης ατμόσφαιρας.
- Συντήρηση με χημικά συντηρητικά.
- Συντήρηση με θερμικές επεξεργασίες.
- Συντήρηση με αφυδάτωση.
- Συντήρηση με ακτινοβόληση.
- Μικροβιολογία ζυμωμένων τροφίμων.
3] Σύγχρονοι μέθοδοι επεξεργασίας των τροφίμων.
4] Μικροβιολογικά κριτήρια και μέθοδοι μικροβιολογικής ανάλυσης τροφίμων.
Εργαστηριακό Μέρος Μαθήματος
1] Σκοπιμότητα Μικροβιολογικών Αναλύσεων
2] Κλασικές μικροβιολογικές Τεχνικές – Ποσοτική εκτίμηση
- Μέθοδος διαδοχικών αραιώσεων και αρίθμηση σε τρυβλία
- Μέθοδος του Πλέον Πιθανού Αριθμού – MPN
3] Εφαρμογή των παραπάνω μεθόδων σε ομάδες μικροοργανισμών σε κατάλληλα επιλεγμένα πραγματικά τρόφιμα
- Αερόβια Μεσόφιλη Χλωρίδα
- Ψυχρότροφη Χλωρίδα
- Κολοβακτηριοειδή
- S. aureus
4] Κλασικές μικροβιολογικές Τεχνικές – Ποιοτική αξιολόγηση
- Listeria monocytogenes
- Salmonella spp.
5] Μικροβιολογική ανάλυση αέρα και επιφανειών παραγωγικών χώρων
6] Μικροβιολογική Ανάλυση νερού
7] Αξιολόγηση των μικροβιολογικών αποτελεσμάτων των αναλύσεων των τροφίμων
ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Κοτζεκίδου-Ρουκά Π. (2016). Μικροβιολογία-Μικροβιολογική Ανάλυση Τροφίμων. Εκδόσεις ΓΙΑΧΟΥΔΗ Keweloh (2013). Μικροβιολογία και Υγιεινή Τροφίμων. Εκδοτικός Όμιλος ΙΩΝ
- Bibek Ray, Arun Bhunia (2013). Fundamental Food Microbiology, Fifth Edition. CRC Press
- Martin R Adams, Maurice O Moss, Peter McClure (2016). Food Microbiology. Royal Society of Chemistry James M. Jay, Martin J. Loessner, David A. Golden (2008). Modern Food Microbiology. Springer Science & Business Media