Καθηγητές Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα πρέπει:
- Να γνωρίζουν τη δομή και τους θεσμούς της ΕΕ και την εξέλιξη της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
- Να είναι εξοικειωμένοι με τους στόχους της νομοθεσίας, τη δομή και τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης.
- Να κατανοούν το πεδίου εφαρμογής των γενικών και ειδικών Κανονισμών για την υγιεινή των τροφίμων και τις εφαρμογές τους.
- Να είναι εξοικειωμένοι με τους Διεθνείς Κώδικες και τους ισχύοντες εθνικούς/ευρωπαϊκούς νόμους για τα τρόφιμα.
Γενικές Ικανότητες
- Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και τωναπαραίτητων τεχνολογιών
- Προαγωγή της κριτικής, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
- Λήψη αποφάσεων
- Εργασία σε διεθνές περιβάλλον
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
- Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα θεσμικά όργανα και οι φορείς της.
- Η εξέλιξη της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα τρόφιμα.
- Γενικές αρχές και απαιτήσεις της νομοθεσίας για τα τρόφιμα.
- Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων.
- Γενικοί και ειδικοί Κανονισμοί υγιεινής τροφίμων και επίσημων ελέγχων (178/2002, 852/2003. 853/2003, 1169/2011).
- Εθνικοί και Διεθνείς Κώδικες Τροφίμων
ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί 178/2002, 852/2003. 853/2003, 1169/2011
- Codex Alimentarius FAO-WHO
- Ελληνικός Κώδικας Τροφίμων και Ποτών
- Bernd van der Meulen and Bart Wernaart (Eds). (2020( EU Food Law Handbook. Wageningen Academic Publishers
Συναφή επιστημονικά περιοδικά:
- EFSA Journal
- Food Policy
- European Food and Feed Law Review