Καθηγητές Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση :
- Να χρησιμοποιεί βασικά βιοχημικά χαρακτηριστικά για να αναγνωρίζει τους παθογόνους μικροοργανισμούς
- Nα κατανοήσει ποιες συνθήκες στα τρόφιμα ευνοούν την ανάπτυξη των παθογόνων μικροοργανισμών
- Να αναγνωρίζει, από τα συμπτώματα και το χρόνο της εκδήλωσης της ασθένειας, ένα περιστατικό τροφογενούς ασθένειας που έχει προκληθεί από παθογόνους μικροοργανισμούς
- Να επιλέγει τις κατάλληλες ενέργειες (θέρμανση, προσθήκη συντηρητικών, σύσταση και διαμόρφωση τροφίμου) για την πρόληψη της ανάπτυξης των παθογόνων μικροοργανισμών
- Να αναγνωρίζει περιβαλλοντικές πηγές των παθογόνων μικροοργανισμών
- Να αντιληφθεί τον ρόλο των τοξινών , των μολυσματικών παραγόντων και των μηχανισμών δράσης των παθογόνων μικροοργανισμών στην πρόκληση τροφογενών ασθενειών
Γενικές Ικανότητες
- Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις.
- Λήψη αποφάσεων.
- Αυτόνομη εργασία.
- Ομαδική εργασία
- Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής.
- Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
- Αναλύονται οι τροφιμογενείς παθογόνοι μικροοργανισμοί:
Escherichia coli (και στελέχη STEC)
Salmonella enterica
Listeria monocytogenes
Campylobacter spp.
Staphylococcus aureus
Yersinia enterocolitica
Vibrio spp
Bacillus spp
Clostridium spp
- Χαρακτηριστικά των παθογόνων μικροοργανισμών, φυσιολογία, ονοματολογία.
- Bιοχημικά χαρακτηριστικά των παθογόνων μικροοργανισμών.
- Ευαισθησία των παθογόνων μικροοργανισμών σε φυσικούς και χημικούς παράγοντες.
- Πηγές μόλυνσης των τροφίμων από παθογόνους μικροοργανισμούς
- Tρόποι πρόληψής της παρουσίας των παθογόνων μικροοργανισμών στα τρόφιμα.
- Χαρακτηριστικά των προκαλούμενων ασθενιών και μολυσματική δόση.
- Παράγοντες μολυσματικότητας και μηχανισμοί παθογένειας.
- Τροφογενή κρούσματα από παθογόνους μικροοργανισμού και διερεύνησή τους.
- Μικροβιολογικά κριτήρια και συστήματα δειγματοληψίας για την ανίχνευση των παθογόνων μικροοργανισμών.
- Εργαστηριακές τεχνικές για την ανίχνευση των παθογόνων μικροοργανισμών στα τρόφιμα.
ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- K.R. Matthews, K.E. Kniel, T.J. Montville (2020) Μικροβιολογία Τροφίμων, Εκδόσεις Δισίγμα
- Bibek Ray, Arun Bhunia (2013). Fundamental Food Microbiology, Fifth Edition. CRC Press
- Martin R Adams, Maurice O Moss, Peter McClure (2016). Food Microbiology. Royal Society of Chemistry
- James M. Jay, Martin J. Loessner, David A. Golden (2008). Modern Food Microbiology. Springer Science & Business Media
Συναφή επιστημονικά περιοδικά:
- Food Microbiology
- International Journal of Food Microbiology
- Journal of Food Microbiology
- Journal of Applied Microbiology