Καθηγητές Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση :
- Να γνωρίζει τις μεταβολικές διαδικασίες, που οδηγούν στην παραγωγή προϊόντων ζύμωσης.
- Να είναι εξοικειωμένος με τη χρήση των βιομηχανικών μικροοργανισμών, για την παραγωγή τροφίμων και προϊόντων τους.
- Να γνωρίζει τις βασικές αρχές της χρήσης των μικροοργανισμών για την παραγωγή προϊόντων (βιομάζα, μεταβολίτες, ζυμώμενα τρόφιμα κτλ) στην Βιομηχανία Τροφίμων.
- Να είναι εξοικειωμένος με τις σύγχρονες και αυτοματοποιημένες μεθόδους μέτρησης της εξέλιξης μίας μικροβιακής καλλιέργειας (βιοφωταύγεια, αγωγιμομετρία)
- Να είναι εξοικειωμένος με τις έννοιες γενετικής τροποποίησης μικροοργανισμών για την βελτίωση των βιοτεχνολογικών διαδικασιών παραγωγής προϊόντων.
Γενικές Ικανότητες
- Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις.
- Λήψη αποφάσεων.
- Αυτόνομη εργασία.
- Ομαδική εργασία
- Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής.
- Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
- Χαρακτηριστικά του Μικροβιακού Κυττάρου
- Μικροβιακός Μεταβολισμός,
- Μικροβιακή κινητική,
- Στοιχεία Ταξινόμησης Μικροοργανισμών,
- Συστήματα Καλλιέργειας Μικροοργανισμών,
- Φαινόμενα Μεταφοράς και Σχεδιασμός Βιοαντιδραστήρων,
- Επιλογή Μικροοργανισμών και Γενετική Τροποποίηση ,Βιομηχανικές Εφαρμογές.
- Παράγοντες που επιδρούν στην παραγωγή μεταβολιτών από μικροοργανισμούς.
- Μικροβιακή παραγωγή αλκοόλης, σύγκριση ελεύθερων και ακινητοποιημένων μικροοργανισμών,
- Μικροβιακή παραγωγή φυσικών αρωματικών ουσιών και κιτρικού οξέος.
- Χρησιμοποίηση των μικροοργανισμών στην παραγωγή ζυμωμένων τροφίμων
- Προσδιορισμός του μικροβιακού φορτίου με σύγχρονες και ενόργανες αναλυτικές τεχνικές.
ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Paul, P. E. V., Sangeetha, V., & Deepika, R. G. (2019). Emerging trends in the industrial production of chemical products by microorganisms. Recent developments in applied microbiology and biochemistry, 107-125.
- Hutkins, R.W. (2006). Microbiology and Technology of Fermented Foods. IFT Press
- Hui, Y. H. (2012). Handbook of Animal-Based Fermented Food and Beverage Technology. Taylor & Francis Group, LLC.
- McNeil, B., & Harvey, L. (Eds.). (2008). Practical fermentation technology. John Wiley & Sons.
- Montet, D. and Ray, R.C. (2015).Fermented Foods, Part I: Biochemistry and Biotechnology. CRC Press.
- Waits et al. (2001) Industrial Microbiology: An Introduction, Blackwell Science Ltd, UK
Stanbury, P. F., Whitaker, A., & Hall, S. J. (2013). Principles of fermentation technology. Elsevier
Συναφή επιστημονικά περιοδικά:
- International Journal of Fermented Foods
- International Journal of Food and Fermentation Technology
- Process Biochemistry
- Food Biotechnology