Σκοπός του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων είναι η παροχή υψηλής ποιότητας σπουδών για την εκπαίδευση επιστημόνων οι οποίοι θα διαθέτουν υψηλού επιπέδου γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες στην Επιστήμη και στην Τεχνολογία των Τροφίμων, δίνοντας έμφαση σε τομείς, όπως η μικροβιολογία τροφίμων, η χημεία και η ανάλυση τροφίμων, η επεξεργασία, συντήρηση και συσκευασία τροφίμων, η διασφάλιση ποιότητας, η τεχνολογία φυτικών και ζωικών προϊόντων τροφίμων, κλπ.
Το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων επιτυγχάνει τον σκοπό του υιοθετώντας σύγχρονες και καινοτόμες διεθνείς πρακτικές στο Πρόγραμμα Σπουδών του, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, προσαρμοσμένων τόσο στη διεθνή όσο και την ελληνική πραγματικότητα. Το νέο Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών, το οποίο εγκρίθηκε με την αριθμό 4/24-05-2018 Συνέλευση του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, έχει σχεδιασθεί ώστε να αναπτύσσεται μέσα από σύγχρονο και ολοκληρωμένο αναλυτικό περίγραμμα μαθημάτων και λοιπών δραστηριοτήτων εκπαίδευσης, αξιοποιώντας, συνθέτοντας και εξελίσσοντας τη διεθνή τεχνογνωσία.
Ειδικότερα, το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος αποσκοπεί:
Περιγραφή Πτυχιούχου
Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής θα διαθέτουν σύγχρονες, υψηλού επιπέδου επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις και δεξιότητες, θα γνωρίζουν την επιστημονική μεθοδολογία και θα είναι σε θέση να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά σε όλους τους τομείς των Επιστημών Τροφίμων. Ειδικότερα, οι πτυχιούχοι του Τμήματος, είτε ως αυτοαπασχολούμενοι, είτε ως στελέχη επιχείρησης ή οργανισμού του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα, θα έχουν τη δυνατότητα:
Το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής Επιστημών Τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στηρίζεται σε διδάσκοντες με διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό και επαγγελματικό κύρος, που αξιοποιώντας τις σύγχρονες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό του, εφαρμόζουν κατάλληλες παιδαγωγικές πρακτικές ώστε το μαθησιακό περιβάλλον να συνδέει την προπτυχιακή εξειδίκευση με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς.
Το Τμήμα οργανώνει ένα (1) αυτοδύναμο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) με τίτλο: «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ, ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ»
Το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων προσφέρει από το 2018 3ο κύκλο σπουδών (Διδακτορικό Δίπλωμα). Σήμερα στο Τμήμα εκπονούν έρευνα οκτώ (8) Υποψήφιοι Διδάκτορες, υπό την επίβλεψη των μελών ΔΕΠ του Τμήματος.
Το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων διαθέτει δύο (2) θεσμοθετημένα Ερευνητικά Εργαστήρια , στις δραστηριότητες των οποίων εμπλέκει ενεργά τους φοιτητές του ήδη από το προπτυχιακό επίπεδο σπουδών.