Καθηγητές Μαθήματος
ΚΟΝΤΕΛΕΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ, ΞΑΝΘΑΚΗΣ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ, ΜΑΡΓΑΡΗ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΓΩΓΟΥ ΕΛΕΝΗ
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση να:
- Αναλάβει την ευθύνη για τη μεταποίηση, επεξεργασία , συντήρηση και τον έλεγχο ποιότητας των φρούτων και λαχανικών
- Είναι ικανός να επιλέγει και εφαρμόζει μεθόδους επεξεργασίας των φρούτων και λαχανικών, τις τεχνολογίες και τον έλεγχο των πρώτων υλών και των προϊόντων
- Είναι ικανός να εντοπίζει ελαττώματα σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης της κατηγορίας των φρούτων και λαχανικών
- Ευρίσκει, κατανοεί και εφαρμόζει τη σχετική νομοθεσία για την επεξεργασία φυτικών προϊόντων
- Γνωρίζει τους παράγοντες που είναι σπουδαίοι για την ανάπτυξη των μικροοργανισμών που αποτελούν δημόσιο κίνδυνο.
- Περιγράφει τις επιδράσεις της επεξεργασίας, συντήρησης και αποθήκευσης επί των χημικών και μικροβιολογικών μεταβολών στα φρούτα και λαχανικά
Γενικές Ικανότητες
- Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
- Σχεδιασμός και διαχείριση έργων
- Λήψη αποφάσεων
- Αυτόνομη Εργασία
- Ομαδική Εργασία
- Προαγωγή της κριτικής, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Θεωρητικό Μέρος:
- Φρούτα και Λαχανικά
- Θρεπτική αξία, Σύνθεση και ταξινόμηση των φρούτων και λαχανικών (ανασκόπηση).
- Προεπεξεργασίες στην παραγωγή προϊόντων φρούτων-λαχανικών
- Συντήρηση με ψύξη, κατάψυξη, θερμική επεξεργασία (παστερίωση/εμπορική αποστείρωση) και αφυδάτωση.
- Χυμοποίηση
- Ποιοτικά χαρακτηριστικά προϊόντων τομάτας/διαγράμμματα ροής
- Πρόσφατες εξελίξεις στην επεξεργασία των φρούτων-λαχανικών.
- Προϊόντα προστιθέμενης αξίας (μαρμελάδες, ζελέ, σαλάτες, κ.α.).
- Προϊόντα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελληνική Οικονομία (π.χ. επιτραπέζιες ελιές, αρωματικά φυτά, κλπ)
- Συσκευασία για την αύξηση της διάρκειας ζωής φρούτων και λαχανικών
Εργαστηριακό Μέρος:
- Παρασκευή και μέτρηση υδατικών διαλυμάτων ζάχαρης και αλατιού
- Κονσερβοποίηση επιλεγμένου φρούτου ή λαχανικού
- Παρασκευή κέτσαπ και αξιολόγηση τελικού προϊόντος
- Παρασκευή πηκτής και αξιολόγηση τελικού προϊόντος
- Προκατεργασίες προ της κατάψυξης φρούτων/λαχανικών
- Κατάψυξη φρούτων/λαχανικών
Προαιρετικές Εργασίες:
- Οι φοιτητές ατομικά ή σε ομάδες (2-3 ατόμων) θα μπορούν προαιρετικά να αναπτύσσουν γραπτά επιλεγμένα θέματα, για την πληρέστερη κατανόηση του μαθήματος, οι οποίες και θα παρουσιάζονται ενώπιον ακροατηρίου κατά τη διάρκεια του μαθήματος.
ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Ron B.H. Wills, John Golding (2017). Advances in Postharvest Fruit and Vegetable Technology. CRC Press Nirmal K. Sinha (2011). Handbook of Vegetables and Vegetable Processing. Wiley
- Sueli Rodrigues, Fabiano Andre Narciso Fernandes (2016). Advances in Fruit Processing Technologies. CRC Press
- Nirmal K. Sinha, Jiwan S. Sidhu, József Barta, James S. B. Wu, M. Pilar Cano (2012). Handbook of Fruits and Fruit Processing, Second Edition. Wiley
- Chakraverty A. and R. Paul Singh. (2014). Postharvest Technology and Food Process Engineering. CRC Press
- Αναγνωστοπούλου Α. και Ταλέλλη Α. (2014). Τεχνολογία και ποιότητα φρούτων και λαχανικών.Εκδόσεις νέων τεχνολογιών
- Μπλούκας Ι. (2004) Επεξεργασία τροφίμων και συντήρηση τροφίμων. Εκδόσεις Σταμούλη, Αθήνα
- Βασιλακάκης Μ. (2014). Μετασυλλεκτική Φυσιολογία, Μεταχείριση Οπωροκηπευτικών και Τεχνολογία. Διαιτητική Αξία Οπωροκηπευτικών. Εκδόσεις Γαρταγάνη, Αθήνα
- Πανέρας, Ε. (1996). Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων. Θεσσαλονίκη.