ΓΩΓΟΥ ΕΛΕΝΗ

qode interactive strata

Επίκουροι Καθηγητές

Επίκουρη Καθηγήτρια

Ηλεκτρονική Αλληλογραφία

egogou@uniwa.gr

Τηλέφωνο

210 538 5511

Η Δρ. Ελένη Γώγου είναι Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ (2003) και έχει λάβει διδακτορικό από το Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (2010). Έχει υπηρετήσει (Μάϊος 2021-Ιανουάριος 2023) ως Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής, της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με γνωστικό αντικείμενο στην «Επεξεργασία και Συντήρηση Τροφίμων». Από τον Ιανουάριο 2024 είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων, της Σχολής Επιστημών Τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με γνωστικό αντικείμενο στη «Μηχανική διεργασιών τροφίμων και επεξεργασία/συντήρηση φρούτων και λαχανικών».

Έχει συμμετάσχει σε ευρωπαϊκά και ελληνικά χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα στα επιστημονικά πεδία του σχεδιασμού και ανάπτυξης μεθόδων επεξεργασίας και συντήρησης τροφίμων συμπεριλαμβανομένων ήπιων μεθόδων επεξεργασίας όπως η υπερυψηλή πίεση, τα παλμικά ηλεκτρικά πεδία και η ωσμωτική αφυδάτωση καθώς και τεχνολογίες ενεργού συσκευασίας. Έχει ερευνητική εμπειρία στην ανάπτυξη εργαλείων ελέγχου και επαλήθευσης της αποτελεσματικότητας θερμικών και μη θερμικών (υπερυψηλή πίεση) μεθόδων επεξεργασίας τροφίμων. Έχει πολυετή έρευνα στη μελέτη εργαλείων έξυπνης συσκευασίας (χρονοθερμοκρασιακοί ολοκληρωτές) για την εφαρμογή τους σε ευαλλοίωτα, ψυγμένα τρόφιμα ως εργαλεία ελέγχου της ψυκτικής αλυσίδας και στη συλλογή χρονοθερμοκρασιακών δεδομένων της ψυκτικής αλυσίδας και την ανάπτυξη μαθηματικών μοντέλων προσδιορισμού της ποιότητας και της εναπομένουσας διάρκειας ζωής τροφίμων σε διάφορα στάδια της ψυκτικής αλυσίδας.

Τα τελευταία χρόνια έχει εργαστεί εντατικά τόσο σε ερευνητικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο (με την ίδρυση start-up εταιρείας) στην ανάπτυξη μεθόδων ανάκτησης βιοδραστικών συστατικών από αρωματικά/φαρμακευτικά φυτά και από υποπροϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα. Στα πλαίσια συνεργατικών ερευνητικών προγραμμάτων και συνεργασιών με βιομηχανίες τροφίμων έχει εμπειρία στην αξιοποίηση και χρήση βιοδραστικών συστατικών σε προϊόντα τροφίμων για την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής και τη μείωση/αντικατάσταση συνθετικών συντηρητικών. 

Έχει δημοσιευμένο έργο σε επιστημονικά άρθρα με κρίση (15), κεφάλαια βιβλίων (5) και πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων (37) (SCOPUS: 652 citations, h-index: 12, GOOGLE SCHOLAR: 994 citations, , h-index: 14, i10 index: 17). Είναι μέλος της επιτροπής «Science Dissemination & Communication Standing Committee» του European Federation of Food Science and Technology (EFFoST) και της «Συμμαχίας για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων» στην Ελλάδα.

 

Επιλεγμένα κεφάλαια σε βιβλία

  • Giannakourou M., Gogou E., Taoukis P. 2021. Reaction kinetics in food-processing engineering. In: Engineering Principles of Unit Operations in Food Processing, Seid Mahdi Jafari (Ed.), Chapter 16, 443-470, Elsevier, Academic PreWoodhead Publishing, UK.
  • Gogou and P. Taoukis. 2015. High‐Pressure Process Design and Evaluation. In: C. Tzia and Th. Varzakas (Eds.), Handbook of Food Processing: Food Preservation and Food Manufacturing, Chapter 11: 415‐437. CRC Press, Taylor & Francis Group, Boca Raton, FL, USA.

 

Επιλεγμένες Δημοσιεύσεις

  • Konteles, S.J.; Stavropoulou, N.A.; Thanou, I.V.; Mouka, E.; Kousiaris, V.; Stoforos, G.N.; Gogou, E.; Giannakourou, M.C. Enriching Cured Meat Products with Bioactive Compounds Recovered from Rosa damascena and Rosmarinus officinalis L. Distillation By-Products: The Pursuit of Natural Antimicrobials to Reduce the Use of Nitrites. Appl. Sci. 2023, 13, 13085. https://doi.org/10.3390/app132413085
  • Katsouli, M., Semenoglou, I., Kotsiri, M., Gogou, E., Tsironi, T., Taoukis, P. 2022. Active and Intelligent Packaging for Enhancing Modified Atmospheres and Monitoring Quality and Shelf Life of Packed Gilthead Seabream Fillets at Isothermal and Variable Temperature Conditions. Foods, 11 (15), 2245.
  • Xanthakis, E., Gogou, E., Taoukis, P., Ahrné, L. 2018. Effect of microwave assisted blanching on the ascorbic acid oxidase inactivation and vitamin C degradation in frozen mangoes. Innovative Food Science and Emerging Technologies, 48, 248-257. Citations: 30
  • Gogou, E., Katsaros, G., Derens, E., Alvarez, G., Taoukis, P.S. 2015. Cold chain database development and application as a tool for the cold chain management and food quality evaluation. International Journal of Refrigeration, 52, 109- 121.
  • Strati, I.F., Gogou, E., Oreopoulou, V. 2015. Enzyme and high pressure assisted extraction of carotenoids from tomato waste. Food and Bioproducts Processing, 94, 668 – 674.
  • Papathanasiou, M.M., Reineke, K., Gogou, E., Taoukis, P.S., Knorr, D. 2015. Impact of high pressure treatment on the available glucose content of various starch types: A case study on wheat, tapioca, potato, corn, waxy corn and resistant starch (RS3). Innovative Food Science and Emerging Technologies, 30, 24- 30.
  • Gogou, E., Katapodis, P., Taoukis, P.S. 2010. High pressure inactivation kinetics of a Thermomyces lanuginosus xylanase evaluated as a process indicator. Journal of Food Science, 75(6), E379-E386.