Καθηγητές Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση να:
- Κατανοεί τις αιτίες της αλλοίωσης ειδικών κατηγοριών τροφίμων ανάλογα με την μέθοδο επεξεργασίας τους.
- Κατανοεί τις αιτίες που προκαλούν τις τροφομεταφερόμενες ασθένειες ειδικών κατηγοριών τροφίμων ανάλογα με την μέθοδο επεξεργασίας τους.
- Αναπτύσσει ικανότητες πρόβλεψης των αναγκαίων μέτρων για τον έλεγχο της αλλοιούντων και παθογόνων μικροοργανισμών στα τρόφιμα, ανάλογα με την μέθοδο επεξεργασίας τους.
- Αναπτύσσει ικανότητες εγκατάστασης και λειτουργίας συστήματος Διασφάλισης Ποιότητας σε Βιομηχανία Τροφίμων.
- Επιλέγει την καταλληλότερη μέθοδο μικροβιολογικής ανάλυσης και να ερμηνεύει τα αποτελέσματά της.
- Αξιολογεί και εφαρμόζει νέες και καινοτόμες προτεινόμενες μεθόδους μικροβιολογικής ανάλυσης και να τις συγκρίνει με την κλασσική μεθοδολογία.
Γενικές Ικανότητες
- Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
- Λήψη αποφάσεων
- Αυτόνομη εργασία
- Ομαδική εργασία
- Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
- Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Θεωρητικό Μέρος Μαθήματος
- Κατηγορίες Μικροοργανισμών που υπάρχουν στα τρόφιμα : Αλλοιογόνοι, παθογόνοι, ωφέλιμοι.
- Μικροβιολογία προιόντων ανάλογα με τις μεθόδους επεξεργασίας και συντήρησης τους
- Συντήρηση σε χαμηλές θερμοκρασίας
- Συντήρηση σε τροποποιημένη ατμόσφαιρα συσκευασίας
- Συντήρηση με χημικά συντηρητικά
- Συντήρηση με θερμικές επεξεργασίες
- Συντήρηση με αφυδάτωση
- Συντήρηση με ακτινοβόληση
- Μικροβιολογία κονσερβοποιημένων τροφίμων
- Μικροβιολογία ζυμωμένων τροφίμων
- Σύγχρονοι μέθοδοι επεξεργασίας των τροφίμων
- Μικροβιολογικά κριτήρια και μέθοδοι μικροβιολογικής ανάλυσης τροφίμων
Εργαστηριακό Μέρος Μαθήματος
- Μέθοδοι βιοχημικού προφίλ αλλοιογόνων και παθογόνων μικροοργανισμών
- Καμπύλη ανάπτυξης μικροοργανισμών. Παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα ανάπτυξης μικροοργανισμών
- Μικροβιολογική ανάλυση αέρα και επιφανειών παραγωγικών χώρων
- Μικροβιολογική ανάλυση τροφίμων ανάλογα με την μέθοδο επεξεργασίας και συντήρησης τους
- Μοριακές τεχνικές μικροβιολογικής ανάλυσης στα τρόφιμα
- Μικροβιολογική ανάλυση παθογόνων μικροοργανισμών (Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Escherichia coli, Salmonella)
- Μελέτη μικροοργανισμών που συμμετέχουν στις ζυμώσεις τροφιμων
ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Κοτζεκίδου-Ρουκά Π. (2016). Μικροβιολογία-Μικροβιολογική Ανάλυση Τροφίμων. Εκδόσεις ΓΙΑΧΟΥΔΗ Keweloh (2013). Μικροβιολογία και Υγιεινή Τροφίμων. Εκδοτικός Όμιλος ΙΩΝ
- Bibek Ray, Arun Bhunia (2013). Fundamental Food Microbiology, Fifth Edition. CRC Press
- Martin R Adams, Maurice O Moss, Peter McClure (2016). Food Microbiology. Royal Society of Chemistry James M. Jay, Martin J. Loessner, David A. Golden (2008). Modern Food Microbiology. Springer Science & Business Media